Ze Vsetína do Rožnova se opět jezdí zkratkou přes Valašskou Bystřici

Foto: ŘSZK

VSETÍNSKO – Silnice III/05726 mezi Velkou Lhotou a Valašskou Bystřicí je po roce stavebních prací opět průjezdná. Cenově nejvyšší investiční stavbu dokončenou v letošním roce převzalo Ředitelství silnic Zlínského kraje na konci listopadu.

Na 2 770 metrů dlouhém úseku silničáři obnovili asfaltové vrstvy a provedli lokální opravy deformací. Někde bylo třeba zhotovení kompletní konstrukce vozovky ve stávající trase s rozšířením na šířku 6,5 metru, ve směrových obloucích ještě více. „Původní silnice měla místy šířku jen 4,5 metru a zejména v zimě byl problém, aby se zde projíždějící vozidlo vyhnulo například s autobusem,“ poznamenal ředitel ŘSZK Bronislav Malý. Zajistilo se také odvodnění a rekonstruovaly propustky.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V rámci stavby pracovníci kompletně přestavěli dva mosty a vybudovali zárubní a gabionové zdi. Došlo i na zřízení 5 zastávkových pruhů osobní linkové dopravy, stavební úpravy sjezdů a účelových komunikací, přeložku vzdušného vedení nízkého napětí a sdělovacího vedení CETIN, vegetační úpravy a demolici staré roubenky, která tvořila dopravní závadu a bránila v rozhledu ve směrovém oblouku.

Zhotovitelem stavby bylo sdružení, které vytvořily firmy Swietelsky stavební s. r. o. a Colas CZ, a. s. Konečná cena zakázky činí 197,459 milionu korun včetně DPH, což z ní dělá cenově největší stavbu dokončenou v roce 2022. Náklady z 85 procent pokryla dotace z evropských fondů.