Zlíňané si za svoz odpadu od příštího roku připlatí

Ilustrační foto

ZLÍN – Zlínští zastupitelé schválili novelizaci vyhlášky o místním poplatku za svoz odpadu. Od 1. ledna příštího roku čeká na Zlíňany několik změn. Mimo jiné se zvýšil roční poplatek, a to z původních 600 korun na 900 korun.

Důvodem je růst nákladů spojených s provozem odpadového hospodářství. „Stávající sazba poplatku ve výši 600 korun za poplatníka za rok zdaleka nepokrývá náklady, které si provoz systému odpadového hospodářství ve Zlíně vyžádá, a které dotuje město ze svého rozpočtu. Z tohoto důvodu jsme byli nuceni, od nového roku přistoupit k navýšení poplatku. I nová sazba je však pouze příspěvkem na skutečné náklady na provoz a náklady nepokryje,“ vysvětlil mluvčí radnice Tomáš Melzer.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Zvýšení sazby poplatku v řádu stokorun ročně by nemělo mít na běžné poplatníky zásadnější dopady, neboť v přepočtu na výslednou celkovou sazbu poplatku se jedná o částku cca 2,50 korun za den, respektive 75 korun za měsíc,“ dodal Melzer.

Mění se i výše úlev na poplatku

Systém osvobození od poplatku zůstává nezměněn, podobně jako systém dílčích úlev, u kterého se upravila jen jeho výše. „Dále se dosavadní jednotná úleva ve výši 40 procent sazby poplatku, v rámci spravedlivějšího zohlednění okolností nově rozděluje na dvě kategorie s odlišnými sazbami úlev z poplatku, vyjádřenými pro snadnější orientaci v absolutních částkách 400 a 300 korun za rok,“ uvedl Melzer.

Nárok na úlevu na poplatku ve výši 400 korun budou mít osoby mladí 18 let, nevidomí, držitelé průkazu ZTP nebo ZTP/P a lidé, kteří jsou považováni za závislé na pomoci jiné fyzické osoby podle zákona upravujícího sociální služby. Vyšší úleva na poplatku se týká lidí starších 65 let, studentů mezi 19. a 26. rokem, kteří studují mimo kraj, a těch, kteří jsou přihlášeni v budově mimo dostupná místa svozu, která jsou dále ve vyhlášce vymezena.