Za průjezd jihovýchodním obchvatem Otrokovic se bude platit i v příštím roce

Foto: archiv ŘSD ČR

OTROKOVICE – Severovýchodní částí bez poplatku, jihovýchodní s poplatkem. S tím musí nadále počítat řidiči, kteří se rozhodnout využít dálniční síť kolem Otrokovic. Nic na tom nezměnila ani snaha místní radnice, která se snažila přesvědčit Ministerstvo dopravy o zrušení zpoplatnění nově dostaveného úseku dálnice.

Radnice nechala provést dopravní průzkumy i sčítání dopravy, aby měla podklady pro jednání s ministerstvem. Dosavadní stav se ale změnit nepodařilo. „Naše argumenty pro udělení výjimky ze zpoplatnění nebyly vyslyšeny a stav zůstává stejný jako dosud. Po jedné části obchvatu projedou řidiči s poplatkem, po druhém bez. Většina občanů nad tím kroutí hlavou stejně jako my. Stále totiž zastáváme názor, že obchvaty mají být bez poplatku, aby v co největší míře odvedly automobilovou dopravu z center měst,“ myslí si otrokovická starostka Hana Večerková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Již dříve Ministerstvo dopravy avizovalo, že při rozhodování bude ctít pravidlo, že nové úseky dálnic, které nejsou samostatně izolované od dálniční sítě či neslouží jako jediná alternativa průjezdu městem či obcí, bude zpoplatňovat, protože cílem zpoplatnění je vybrat dostatek peněz na další rozvoj dopravní infrastruktury. V tomto duchu byla tedy vydána i vyhláška čítající seznam pozemních komunikací, jejichž užití podléhá časovému poplatku. „V tomto seznamu jsou úseky Hulín – Otrokovice-sever, tedy exity 16 až 30, a poté Otrokovice-východ – Napajedla, exity 32 až 34. Úsek mezi exity 30 a 32 zde zahrnut není. V době testovacího provozu, kdy byl volný průjezd v celé délce obchvatu mezi exity 30 – 34, došlo ke zklidnění dopravy zejména při průjezdu Kvítkovicemi,“ uvedla starostka.

I přes dosavadní nezdar ale hodlá v jednáních pokračovat. „Stále vnímáme potřebu bojovat o udělení výjimky pro aktuálně zpoplatněnou část. Proto budeme mít i do budoucna velký zájem podílet se na všech jednáních, které by vedly k udělení výjimky pro další roky,“ uzavřela Večerková.