Jak si přivydělat na Vánoce? Podívejte se do vlastní peněženky. Třeba v ní najdete vzácnou bankovku

Ilustrační foto

Lidé znalí oboru mince a bankovky, které se jim dostanou při běžném placení do rukou, již ze zvyku přelétnou kontrolním pohledem. Jsou si totiž vědomi dvou věcí, které laici zpravidla vůbec netuší. Za prvé vědí, že v oběhu mohou být i poměrně vzácné kusy, a za druhé umí je rozpoznat. Pro jistotu koukněte po přečtení našeho článku do peněženky. Třeba tam najdete vzácný úlovek, který byste jinak poslali u „kasy“ bezmyšlenkovitě dále.

Na první pohled úplně obyčejné

Zaměřte svou pozornost na bankovky, konkrétně dvoutisícikoruny. Na první pohled vypadá vzácná bankovka úplně stejně jako její sestřičky s Emou Destinnovou. Zaměřte se však na její sérii. Pokud narazíte na sérii označenou písmenem E, jste na dobré stopě. „Výhrou“ je bankovka s označením E 01 až E 23 pak následují tři nuly a poslední trojčíslí, které není vyšší než pět set.

Proč jsou vzácné

Zatímco normálně se bankovky tisknou v milionových nákladech, těchto exemplářů bylo v r. 2007 vytištěno pouze přes 12 000 kusů.

Za kolik je prodáte

Pokud se rozhodnete svůj úlovek prodat, utržíte za něj několikanásobek nominální hodnoty. V předešlých letech se jednalo přibližně o částku 20 000 Kč. Konečná cena záleží ovšem značně na zachovalosti a celkovém stavu bankovky. Bude-li hodně opotřebovaná, její cena bude nižší.

Další tip

Jestliže jste zjistili, že žádná z vašich bankovek není trefou do černého, nevadí. Pro sběratele mají značnou hodnotu také chybně vytištěné bankovky či vyražené mince. Některé chyby se mohou stávat poměrně často, jiné jsou ojedinělé, a právě ty stojí v popředí sběratelských zájmů. Každá chyba však zpravidla znamená, že má smysl se reálně zajímat o sběratelskou hodnotu bankovky či mince.