Rodiny v Kroměříži nebudou muset platit za odpad za nejmenší děti

Ilustrační foto

KROMĚŘÍŽ – S finanční úlevou mohou v Kroměříži od nového roku počítat rodiče dětí do 6 let. Zastupitelé ve čtvrtek schválili vyhlášku, díky které nebudou muset za nejmenší potomky platit za odpad.

Městská kasa kvůli osvobození nejmenších dětí od poplatku přijde odhadem zhruba o 600 tisíc korun. „Není to nic, s čím bychom si v rozpočtu města neporadili. Rodiny s malými dětmi patří v době drahých energií a zdražování životních potřeb vůbec mezi nejohroženější skupiny obyvatel,“ vysvětlil místostarosta Pavel Motyčka.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Běžná sazba poplatku se nemění, nadále činí 492 korun. Ten platí každá fyzická osoba přihlášená ve městě k trvalému pobytu, nebo v případě cizinců jde o občany, kteří v Kroměříži pobyt podle zákona ohlásili. Poplatek jsou povinni hradit i vlastníci nemovitostí, tedy bytů, domů nebo staveb určených pro rodinnou rekreaci.

Vyhláška počítá s osvobozením od poplatku například pro občany, kteří jsou sice ve městě k trvalému pobytu přihlášeni, ale během roku se nepřetržitě déle než tři měsíce zdržují v zahraničí, nebo pro obyvatele domova pro osoby se zdravotním postižením či domova pro seniory. Poplatek snížený o 120 korun pak platí lidé starší 70 let, děti od sedmi do 18 let a studenti starší 18 let, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání, nejdéle však do 26 let věku.