Kroměříž chce šetřit na energiích, na budovy rozmístí solární panely

Ilustrační foto

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská radnice pokračuje v úsilí snížit vysoké účty za energie. Nechává si proto vypracovat projekty, které by navrhly možnosti umístění fotovoltaiky na budovy v jejím vlastnictví. Zastupitelé na přípravu a postupnou realizaci vyčlenili 11 milionů korun.

Podle prověřovacích studií se jako nejvhodnější pro umístění fotovoltaiky jeví ZŠ Zachar. Potvrzuje to i tabulka návratnosti investice, v níž je škola na prvním místě. Na dalších příčkách jsou pobytové objekty sociálních služeb, propojené budovy městského úřadu B, C a D, dále také budovy na fotbalovém stadionu, Knihovna Kroměřížska a bytové domy v ulici Nitranská.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Návratnost všech fotovoltaických zařízení je v dnešní době velmi rychlá, s uvažovanou dotací pak de facto jen několik málo let. Instalace fotovoltaiky na zmíněné budovy by měla probíhat po etapách. V dnešní době prudkého růstu cen plynu i elektřiny, které ukrajují z rozpočtu města a jeho organizací stále vyšší částky, nelze obnovitelné zdroje energie ignorovat,“ uvedl místostarosta Jan Hebnar.

Kvůli úsporám energií si radnice nechala v podzimních měsících zpracovat také analýzu energetického hospodářství včetně dokumentů, na jejichž základě bude možno na budovách města provádět energetický management. Vedení vytvořili také pozici energetického manažera, který bude zajišťovat činnosti zaměřené na efektivní využívání energií a snížení nákladů na energie, monitoring spotřeby energií či komunikaci s dotčenými odbory městského úřadu ohledně opatření souvisejících s nakládáním s energiemi.