Náročné Vánoce na zlínské úrazovce: Přes svátky zdravotníci ošetřili na 600 lidí

Foto: archiv KNTB

ZLÍN – Letošní svátky byly pro zdravotníky v Baťově nemocnici nesmírně náročné. „Za tři sváteční dny tady zdravotníci ošetřili téměř 600 lidí, což zahrnuje pohotovost i úrazovku. Z těch necelých 600 příchozích jich bylo 118 hospitalizováno,“ informovala mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Na pohotovost spěchali lidé s celou škálou problémů, řadu z nich přivezli také záchranáři. „Převažovala respirační onemocnění, virové infekty, projevující se dýchacími problémy, rýmou a vysokou teplotou, která nereaguje na léky. V několika případech se vyskytly také zápaly plic. Převažovali starší lidé, u nichž byl průběh výše popsaného horší,“ uvedla Lipovská.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Včera a předevčírem však samozřejmě nechyběli ani pacienti, na které jsou zdravotníci zvyklí každé vánoční svátky – přemíra alkoholu, přejezení, bolesti břicha,“ dodala Lipovská s tím, že pohotovost se začala opět plnit dnes ráno. Většina praktických lékařů má totiž dovolenou a neordinuje.

Pokud jde o děti, těch lékaři ošetřili přes 250, a to převážně s respiračními onemocněními. „V tuto chvíli máme na dětském oddělení hospitalizovaných celkem 14 dětí s chřipkou a RS viry, z toho 4 jsou na JIP. Nejčastěji se jedná o kojence a batolata,“ sdělila mluvčí.