Koledníci vyráží do ulic. Začala Tříkrálová sbírka

Ilustrační foto

ZLÍNSKÝ KRAJ – Se začátkem roku 2023 odstartovala také tradiční Tříkrálová sbírka. Koledníci se při ní vydají do obcí po celé zemi, aby vybrali peníze pro potřebné. Pokud se i vy chcete přidat do kolednických skupinek, ještě stále není pozdě.

Tři králové budou letos koledovat až do 15. ledna, nejčastěji se s nimi ale setkáte 7. ledna. V ten den vyšle koledníky do ulic například Charita z Otrokovic, Holešova nebo Zlína. V Bystřici pod Hostýnem a okolních obcích se s nimi setkáte mezi 4. – 8. lednem.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Ukaž, že jsi KING!

Požehnání po celé zemi každoročně roznáší desítky tisíc koledníků, oblastní Charity ale přiznávají, že se stále potýkají s nedostatkem dobrovolníků. Potvrzuje to i koordinátor sbírky v Otrokovicích Jan Žalčík: „Letos bychom rádi zavítali opravdu do všech míst ve městě. K tomu je ale zapotřebí většího počtu koledníků. Proto uvítáme vaši pomoc i v tomto směru.“

Zájemci mají stále možnost oslovit své místní koordinátory a stát se jedním z králů. Kontakty naleznete na webových stránkách sbírky.

Peníze pomohou potřebným lidem v okolí

Ti, kteří mají zájem přispět, mohou peníze dát přímo do zapečetěných kasiček, nebo peníze darovat online na webu sbírky. Pokud navíc zadáte název obce nebo PSČ, budou peníze připsány vaší spádové Charitě. Využít jde i SMS, převod na účet nebo platbu prostřednictvím QR kódu. „Přestože se v roce 2022 ještě na mnoha místech koledovat nemohlo, byl výtěžek sbírky opět rekordní a já mám obrovskou radost. Mám radost nejenom ze samotného výtěžku, ale především z toho, že nejsme lhostejní k potřebám druhých a dobro se vždycky ukáže, když je potřeba,“ řekl ředitel Arcidiecézní Charity Olomouc Václav Keprt.

I drobné příspěvky mohou potřebným lidem v okolí nesmírně pomoci. „Vybavili jsme terasu Denního stacionáře pro seniory Chvalčov vyhovujícím nábytkem. Zakoupili jsme druhý odvlhčovač zdiva, který zapůjčujeme nejenom při mimořádných událostech. Doplnili jsme vybavení sester Domácí zdravotní péče a obnovili zázemí pečovatelek Charitní pečovatelské služby,“ přiblížila na webu koordinátorka Tříkrálové sbírky z oblastní Charity v Bystřici pod Hostýnem Vladimíra Procházková.

O tom, kam letos peníze poputují, má už jasno i Charita Zlín. Ta chce výtěžek použít na přímou pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, podpořit Nemocnici Milosrdných bratří Vizovice a na letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a Dystrofiemi.

O sbírce

Tříkrálová sbírka je největší dobročinnou sbírkovou akcí v České republice. Do její organizace a průběhu koledování se každoročně zapojí více než 70 tisíc dobrovolníků, kteří do kasiček vyberou desítky milionů korun. Za celou dobu existence sbírky se vybralo už 1,5 miliardy korun.