Ženy po a při rodičovské našly novou metodu vzdělávání

Slavnostní zahájení mentoringu. Zdroj: Marter

Rodičovská dovolená často znamená pro ženy kariérní propast. Proto hledají různé způsoby, jak se znovu rychle a efektivně zapojit. Trendem začíná být mentoring.

Mentoring je způsob předávání zkušeností od zkušenějších kolegů či kolegyň. Rodičovská dovolená je kritické období v životě ženy. „Zejména v dnešní společnosti, kdy se reálný kontakt a blízkost lidí postupně vytrácí, mi přijde nesmírně důležité mít jako matka možnost se dál zapojovat, mít kolem sebe komunitu lidí, kteří se podporují, mít možnost seberealizace. Proto v tom podporuji ženy společně s Marter,” říká Petra Fritsch, Talent & People Manager Snuggs a mentorka v programu Rodičovská není brzda.

Trochu netradiční pojetí mentoringu představuje právě platforma Marter. Zaměřuje se na matky, které mají zájem se na rodičovské vzdělávat a rozvíjet. Mentorky jsou zkušené manažerky, ředitelky, podnikatelky a matky, které ví, jak skloubit mateřství s kariérou. Mezi mentorkami programu najdete jména jako Jana Sedláková, zakladatelka AK Sedláková a máma čtyř dětí, Petra Končelíková zakladatelka fondu Nation 1, Romana Voříšková, spoluzakladatelka Slevomatu, Lucie Brešová, investorka a ex Managing director Kiwi, Petra Ondrušová, šéfka diverzity České spořitelny, Petra Fritsch,Talent & People Manager Snuggs, Terezie Hejnicová, ex CEO executive mentor & coach pro C level, leadership, se zaměřením na sebe-rozvoj, růst a poznání, a mnoho dalších.

„Naše mentorky moc dobře znají situaci, kdy musí ženy skloubit péči o rodinu a svůj kariérní růst. Mají co předat v obou oblastech. Proto jsme si je vybraly jako vzor pro ostatní holky, ženy, mámy na nebo po rodičovské, které stejně jako ony chtějí kariérně růst nebo budovat své podnikání, ale do toho být také mámou, partnerkou a spokojenou ženou,” říká CEO Marter, Andrea Bohačíková.

Mentoring berou mentorky jako své „poslání”. „Baví mě samotný princip mentoringu. Sdílení a předávání vlastních zkušeností, znalostí a funkčních i nefunkčních metod, které mě vedly k úspěchu či neúspěchu. Učený z nebe nespadl a mentoring je jedním z nejúčinnějších nástrojů, jak se posouvat dále, nejen profesně, ale i osobně,” vysvětluje Petra Končelíková, mentorka z programu Rodičovská není brzda, spoluzakladatelka fondu Nation1 a zakladatelka Universal Startup Centre a spolumajitelka Node5.

O mentoring pro ženy je nebývalý zájem, a proto v únoru 2023 startuje další běh. Díky cenové dostupnosti kupují ženy i muži tento program jako dárek. Tříměsíční program za 2500 korun z něj dělá dosažitelnou pomoc. Mentoringový program zahrnuje celkem šest hodin mentoringu po dobu tří měsíců. Párování mentee a mentorek vybírá zkušený HR tým na základě detailního formuláře, kam mentee například píšou, na čem by chtěly pracovat, jaká je jejich profese a co od mentoringu očekávají.

Mentee, přihlášené ženy, dostávají plán akčních kroků a pracovní listy, navíc se mohou účastnit osobně dvou networkingových setkání a on-line webináře o budování sebedůvěry a sebevědomí, mohou využít i pozvánky na spoustu zajímavých akcí na živo i online. Portfolio, více než 40 zkušených mentorek, organizace v rámci mentoringového programu Rodičovská není brzda neustále rozšiřuje.

Plnit si své sny a poslání

 Mateřství hodně věci změní. To však neznamená, že si ženy nemohou plnit své sny a růst. Právě naopak mohou. „Nejčastějším tématem a oblastí mentoringu je obava z návratu do práce a skloubení pracovního a osobního života, resp. života s dětmi. S mentee tato témata řešíme přirozeně, jak otázky či problémy přicházejí, hledáme odpovídající případy a příklady z praxe a stejně tak vhodné cesty k řešení. Součástí mentoringu je také poskytování zpětné vazby a podpory,” říká Michaela Součková, HR Manager CR&SR v HERO Czech and Slovakia a mentroka programu Rodičovská není brzda. „Tak řešíme, kde najít pracovní uplatnění, jak svou práci finančně nastavit/ohodnotit, práce na své osobní značce,” dodává Marie Novotná, mentorka, lektorka finanční gramotnosti a osobní a kariérní koučka.

„Program se nezaměřuje jen na to, jak máte založit nebo vést svou firmu, či jak zvládat návrat do práce, kariérní růst a vše kolem. Klíčový je fakt, že jste v první řadě máma. Neřešíte jen pracovní záležitosti jako rozpočty, porady, plány, schůzky. Řešíte současně  dětské nemoci, rodinu, chod domácnosti a taky, jak v tom všem neztratit sama sebe,” uzavírá Bohačíková.

O Marter

Organizace Marter tvoří vzdělávací a networkingovou platformu pro ženy i muže na rodičovské dovolené, kteří tento čas neberou jako brzdu, ale jako příležitost. V roce 2019 ji založila Andrea Bohačíková s cílem omezit negativní dopady rodičovské dovolené v České republice. Pomáhá nejen se vzděláváním, rekvalifikací, ale také se zvýšením sebevědomí a vlastní prezentací. Dále zajišťuje portál na flexibilní pracovní úvazky, kde mohou rodiče hledat pracovní pozice, které lze skloubit s péčí o rodinu. Zároveň organizace nabízí firmám systémy vzdělávání pro manažery i zaměstnance pro ideální zapojení pracujících rodičů obou stran. Navíc připomínkuje vládní nařízení a spolupracuje s Ministerstvem práce a sociálních věcí.
Najdete nás také na Facebooku, Instagramu, LinkedIn a také www.marter.cz.