Bodové konto řidiče. Jak body fungují. Kde rychle a zdarma zjistit, jak na tom jste

Náhled aplikace Portál občana

Číslo dvanáct je pro řidiče magické. Souvisí totiž s hranicí bodového konta. Ne všichni řidiči však mají v bodech úplně jasno. Pokud nejste zrovna ostřílený profík v páchání dopravních přestupků, či jste dokonce ještě žádný přestupek nespáchali (nebo lépe řečeno, nebyli jste při žádném z nich přistiženi policií), pak možná dost dobře netušíte, jak to s body vlastně chodí.

Přičítají se, nebo odečítají?

Začněme úsměvnou historkou jedné řidičky. „Přihlásila jsem se do svého bodového konta a s hrůzou zjistila, že mám nula bodů! Vůbec jsem nechápala, jak jsem o všechny body přišla. Vždyť jsem platila pokutu jen jednou v životě.“

Bodové konto řidiče se týká trestných bodů získaných za dopravní přestupky. Body se neodečítají, nýbrž přičítají. Nulové (resp. čisté) konto, je tedy kýženým stavem pro všechny, zatímco rostoucí počet bodů nic dobrého nevěstí. Maximem je dvanáct trestných bodů, kdy dochází za „odměnu“ k odebrání řidičského průkazu.

 Co se stane po vybodování

Jak již bylo řečeno, pokud jste natolik úspěšný řidič, že nasbíráte dvanáct bodů, postihne vás zákaz řízení, a to po dobu jednoho roku. Následně budete muset úspěšně absolvovat testy v autoškole, vyšetření u lékaře a psychotesty, a teprve pak získáte svůj řidičský průkaz zpět.

Kde zjistíte stav svého bodového konta

Informaci o aktuálním stavu svého bodového konta můžete zjistit na více místech:

  • na kterékoli pobočce CZECHPOINT (obecní úřady, Česká pošta, Hospodářská komora, notáři),
  • na kterémkoli  registru řidičů,
  • na online Portálu občana.

Rychle a bezplatně

Pokud se obrátíte na úřady, budete muset uhradit správní poplatek. Správní poplatek, který žadatel zaplatí na samosprávních úřadech (města, obce) je za první stránku max. 100,-Kč a za každou další max. 50,-Kč. U ostatních provozovatelů kontaktních míst (Česká pošta, Hospodářská komora, notáři) se poplatek řídí vnitřními sazebníky jednotlivých organizací.

Nejvýhodněji se tedy jeví možnost třetí – online návštěva Portálu občana, viz hlavní obrázek. Jedná se o otázku několika minut a navíc nic neplatíte. Zjistíte zde nejen stav svého bodového konta, ale také informace o přestupcích, kterých jste se dopustili, a nezaplacené pokuty.

Registrace na Portálu Občana

Podmínkou ovšem je registrace na tomto portálu. Možností, jak se zaregistrovat je několik. Pokud nemáte datovou schránku, pak využijete tzv. Identitu občana. Mezi její nejčastější podoby patří eObčanky (občanka s čipem) nebo bankovní identita. Podrobné informace, jak si založit bankovní Identitu občana, najdete v jednom z našich předešlých článků.

Kdy se body odečítají

Pokud se vám podaří pořídit si nějaké ty trestné body, nemusejí vám zůstat doživotně. Naštěstí máte šanci se jich časem zbavit. Body se totiž odečítají následovně:

  • jestliže řídíte rok bez ztráty bodu (automaticky se vám odečítají 4 body),
  • po absolvování školení bezpečné jízdy (odečet 3 bodů jednou za rok),
  • pokud dojde k pravomocnému zrušení rozhodnutí o provedeném přestupku.

Zdroj: Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích v platném znění

Může vás zajímat:

Sníh, břečka a náledí. Jak je úspěšně přečkat za volantem. Tipy pro méně zkušené řidiče