Nemocné akáty na Moravské se musí pokácet, nahradí je mladé stromy

Foto: město Kroměříž

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížané se budou muset rozloučit se 37 vzrostlými akáty, které lemují Moravskou ulici. Podle odborníků mohou být nemocné stromy nebezpečné pro chodce i projíždějící vozidla.

S kácením začnou pracovníci Biopasu 10. ledna a na uvolněná místa se budou postupně vysazovat nové stromy. „Ze zhruba 70 stromů, které rostou po pravé straně Moravské ulice ve směru od křižovatky s Kotojedskou ke hřbitovu, je potřeba 37 jedinců pokácet. Jedná se o velmi nepopulární zásah, mezi obyvateli města a zvláště sídliště Slovan se jistě najdou i jeho odpůrci. Ale v tomto případě jde především o zdraví a bezpečnost chodců i aut,“ zdůvodnil místostarosta Karel Holík.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Akáty v Moravské ulici byly vysazeny v roce 2000. U velké části z nich byly zaznamenány vážné závady a problémy. „Jedná se zejména o problematické stavy v místech kosterního rozvětvení, například infekce či prasklé tlakové vidlice, v jejichž důsledku dochází k vylamování větších větví. Vliv na to mají nejen povětrnostní podmínky, ale také projíždějící nákladní automobily,“ upřesnil Martin Posolda z odboru služeb, který má na starost městskou zeleň. Vykácené akáty budu nahrazeny kultivary stromů s nižším vzrůstem, užší korunou a odolností ve výrazně zhoršených podmínkách.

Foto: město Kroměříž
Foto: město Kroměříž