Muž ze Zlínska přišel přes hacknutý profil na sociálních sítích o 11 tisíc korun

Ilustrační foto

ZLÍNSKO – Na neopatrnost doplatil devětadvacetiletý muž z obce u Zlína. Tomu se neznámý pachatel naboural do profilu na sociální síti, kam umístil pornografické snímky a další nevhodné materiály. Navíc se mu podařilo prostřednictvím jeho profilu, kde měl uloženy platební karty, uhradit částku za reklamy a o další platby se pokusil.

Okradenému muži přišlo několik emailů od správce sociální sítě s dotazy na změnu hesla a platby za reklamy. „Krátce poté zjistil, že má zablokovaný svůj profil na sociální síti. Když se podíval na bankovní účet, zjistil odchozí platbu ve výši jedenáct tisíc korun ve prospěch sociální sítě za propagaci asijského výrobku,“ uvedla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Muž následně požádal správce sociální sítě o odblokování profilu. Zároveň si zablokoval bankovní účet, aby zabránil dalším odchozím platbám, které sám neprovedl. „Jakmile si svůj profil na sociální síti zkontroloval, uviděl, že se někdo pokusil o další platby prostřednictvím jeho dvou bankovních karet, které měl ve svém profilu uložené. Celkem ho chtěl podvodník připravit o dalších dvaapadesát tisíc korun. Naštěstí  měl na svých bankovních účtech nastavený limit pro platby, takže ho neznámý podvodník připravil o jedenáct tisíc korun,“ vylíčila Kozumplíková.

Policisté případ vyšetřují pro podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému nebo nosiče informací. Po dopadení hrozí pachateli až 4 roky za mřížemi.