Situace ve zlínské nemocnici se nelepší, denně přijímají na 20 pacientů

Ilustrační foto

ZLÍN – Pacienti s respiračními onemocněními stále plní lůžka v Baťově nemocnici. Rostoucí počty nemocných potvrzují i krajští hygienici, kteří v minulém týdnu zaznamenali dramatický nárůst onemocnění hlavně mezi seniory.

Podle mluvčí zlínské nemocnice, Danuše Lipovské, zůstává situace i nadále špatná. „Lůžka na interních oborech jsou plná, na některých stanicích chirurgických oborů máme stále vyčleněny jeden až dva pokoje pro tyto pacienty. Denně přijímáme cca 20 pacientů s respiračními chorobami, převažuje chřipka typu A. Jedná se převážně o lidi staršího věku, polymorbidní, jimž právě respirační onemocnění zhoršilo průběh dalších nemocí. Z toho důvodu zůstávají v nemocnici déle a je obtížnější uvolnit interní lůžka,“ přiblížila Lipovská.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Za první týden roku vzrostl počet hlášených akutních respiračních infekcí ve Zlínském kraji o 37,5 procenta. Celková nemocnost se tak dostala na hodnotu 2 022 nemocných na 100 000 obyvatel. „Nejvyšší nemocnost u akutních respiračních onemocnění s hodnotou 3 769 osob na 100 000 je zaznamenána u dětí ve věkové kategorii 0-5 let. Nicméně nejvyšší nárůst počtu onemocnění o více jak 87 procent jsme zaznamenali v rizikové skupině osob nad 65 let,“ uvedli krajští hygienici. Na onemocnění se podle nich podílejí RS viry, rhinoviry a velkou měrou viry chřipky A.

Nárůst nemocných trápí i lékárnu ve zlínské nemocnici, kde se stále potýkají s výpadky léků. „V tuto chvíli máme stále nedostatek některých antibiotik, konkrétně nám chybí amoxicilin (Duomox, Ospamox), nemáme tablety ani sirup. Dnes nebo zítra vydáme poslední penicilin v tabletách, sirupu máme zatím dostatek. Chybí nám rovněž protizánětlivé oční kapky a vitamin K v kapkách. Situace se ale průběžně stále mění, například koncem minulého týdne a začátkem tohoto týdne jsme dostali dodávku několika širokospektrých antibiotik. Těch máme nyní zásobu zhruba na jeden měsíc,“ popsala včera Lipovská.