Díla posluchačů zlínské Univerzity třetího věku se objeví v prostorách Senátu

Foto: archiv UTB

ZLÍN/PRAHA – Baťovský Zlín očima studentů Univerzity třetího věku UTB, to je název výstavy, jejíž vernisáž se uskuteční 31. ledna přímo v budově Senátu na Valdštejnském náměstí. V dílech zručných umělců lze najít třeba zlínský mrakodrap, Kolektivní dům, typické cihlové půldomky, Morýsovy domy a další známá místa připomínající baťovskou architekturu. Některé z nich přitom už ani neexistují.

Na padesáti olejomalbách pracovala zhruba šedesátka posluchačů, kteří navštěvují hodiny malby a kresby se známou designérkou Zuzanou Oharek Bahulovou. „Studenti zpracovávali témata tak, že vyšli ven a vytvořili nejprve skici tužkou na papír. Potom jsme to překreslovali na plátno už tady v ateliéru. Je vidět, že kreslili nejenom známé stavby, ale také svá místa z dětství, která třeba už dnes ani neexistují. Namalovali si vlastně své vlastní vzpomínky,“ popisuje Zuzana Bahulová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Univerzita třetího věku nabízí studentům aktivní trávení volného času

V ateliéru tráví Zuzana Bahulová se svými studenty každý čtvrtek a vždy se na ně velmi těší. Učí je už devět let, někteří noví přichází, jiní časem odchází, spousta z nich ale dochází na její hodiny po celou dobu. „Jsem na ně velmi hrdá, jsou moc šikovní a vidím, že je to hodně baví. Všechny obrazy jsou velmi autentické a na vysoké úrovni. Vystavovat v Senátu je pro ně velká odměna, v Praze jsme ještě nevystavovali,“ říká s úsměvem Zuzana Bahulová.

Nezastírá, že je na své studenty přísná, zejména co se týká kompozice. „Protože když máte dobře zvolenou kompozici, tak i ten obraz dopadne dobře. A to je moc důležité,“ vysvětluje lektorka.

Na hodiny malby pravidelně dochází také Marta Slavíková, bývalá učitelka, která je dnes již v penzi. „Jsem poměrně aktivní člověk, nedovedla jsem si představit, že budu doma jen tak sedět. Malování mě nesmírně naplňuje, jsem vděčná, že univerzita tento kurz nabízí, chodím sem celých devět let,“ vypráví Marta Slavíková.

Univerzita třetího věku ve Zlíně nabízí přednášky na různá témata jako například dějiny, umění, fyzika, astronomie, textil a odívání, zdraví a psychika, potraviny, zeměpis nebo baťovská historie. Posluchači mohou navštěvovat výtvarné i fotografické kurzy. Nechybí ani angličtina, práce s počítači a pohybové aktivity. V současné době navštěvuje Univerzitu třetího věku přes sedm set posluchačů.

Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB
Foto: archiv UTB