Do lékáren dorazily nedostatkové léky. S výpadky dodávek se potýká celá Evropa. Jak jim předcházet?

Zdroj: Pexels/MART PRODUCTION

ČESKO – Na konci minulého roku, před Vánoci, celá řada rodičů čelila zásadnímu problému: nedostatku léků na horečku pro děti. Na pultech lékáren však scházela i mnohá antibiotika a řada dalších přípravků. S těmito obtížemi se však nepotýkalo jen Česko, ale i mnohé další evropské země. Nyní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) ubezpečuje, že dodávky se postupně stabilizují a do Česka jsou naskladňovány léky, jichž byl nedostatek. Vyzval také, aby lidé léky neskupovali. Aby se podobné scénáře již neopakovaly, bude však potřeba nejen řešení na úrovni ČR, ale i s celoevropskými obrysy.

Již od poloviny prosince řeší ministerstvo zdravotnictví problémy s výpadky dodávek léků. Především sirup na horečku určený dětem se v jednu chvíli stal zbožím naprosto nedostatkovým, a to navzdory faktu, že do 24. prosince se resortu na trh podařilo dodat na 340 tis. balení daného přípravku. Vzhledem k extrémní vlně šířících se respiračních onemocnění mezi dětmi však lokálně nebylo možné sirup sehnat. Jak Válek uvedl v závěru minulého týdne, aktuálně se do Česka podařilo dodat dalších 90 tisíc balení, což je množství, které obvykle stačí na čtvrt roku. Podobná situace jako se sirupem na horečky pak nastala také v případě řady antibiotik, v lékárnách scházel i penicilin. Podle lékárníků se v celkovém měřítku jednalo o největší výpadek v dodávkách léků za posledních 30 let.

Neskupujte léky, vyzývá ministr

Dle informací ministerstva zdravotnictví se ale situace postupně začíná stabilizovat. „Situace s dětskými sirupy se ve srovnání s koncem roku výrazně zlepšila. Vzhledem k tomu, že ministerstvo zdravotnictví zajistilo další dodávku, by se scénář jako před Vánoci již neměl opakovat,“ ubezpečil Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory. I proto tedy Válek opakovaně apeluje, aby lidé léky neskupovali. „Chtěl bych všechny poprosit, neskupujte léky, nesnažte se o to a nenabízejte je těm, co je nepotřebují. Je to nesmysl, léků je dostatek, když někdo skupuje léky, pak se může stát, že ten co, je akutně potřebuje, je v danou chvíli nemá,“ vysvětlil.

Samozřejmě, že resort zdravotnictví se zaměřuje i na zajištění dostatku antibiotik a dalších kategorií léků. Jak také Válek uvedl, během ledna a února do Česka dorazí kolem půl milionu balení antibiotik různých kategorií. „V oblasti antibiotik absolutně nehrozí, že by pro pacienty nebyla dostupná léčba. Uvědomujeme si i riziko rezistence, takže je dostupných vždy několik variant léčby. V případě primárně chybějících předepisovaných léků je vždy dostupná alespoň jejich alternativa,“ ujistil ministr.

Jak problémům předejít?

Pod záštitou ministerstva zdravotnictví již vznikla specializovaná skupina, která jedná s výrobci, distributory a jednání probíhají průběžně na různých úrovních. Problém je však celoevropský, takže ministerstvo zdravotnictví situaci řeší i v rámci EU. Jedná se zástupci stávajícího švédského předsednictví a také evropským úřadem HERA. „Jedním z možných řešení je společný nákup léčiv pro země EU. To bychom měli rozšířit i na další kategorie léků. Situace je nyní složitá jak pro pacienty, tak i pro lékaře a lékárníky,“ doplnil Válek. Dle jeho slov by situaci mohla k lepšímu změnit jak novela o léčivech, která se připravuje, ale také to, kdyby se některé léky začaly vyrábět v Česku. „Bylo by vhodné, kdyby se léky, které jsme ještě neregistrovali na českém trhu, u nás registrovaly, a výrobci jejich produkci zavedli a posílili,“ uzavřel ministr.