Přibylo trestných činů i vražd, krajští policisté ale mají nejvyšší objasněnost v zemi

Ilustrační foto

ZLÍNSKÝ KRAJ – Krajští policisté za uplynulý rok opět obhájili významné prvenství. Stejně jako v posledních čtyřech letech se jim podařilo dosáhnout nejvyšší objasněnosti trestných činů v rámci celé republiky. Trestných činů však výrazně přibylo.

Za minulý rok evidují policisté ve Zlínském kraji 5 980 trestných činů, což je o 1 162 více než v roce 2021. „Podařilo se nám objasnit 3 639 trestných činů, a objasněnost tak dosáhla 60,85 procent. V loňském roce se policistům dodatečně podařilo objasnit dalších 387 trestných činů, jde o případy, které se staly v předchozích letech, celkově se tedy loni podařilo objasnit 4 026 trestných činů,“ vyzdvihla krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nejvíc přibylo trestných činů v majetkové oblasti

Nárůst trestné činnosti zaznamenali policisté ve všech oblastech. „Nejvyšší nárůst jsme zaznamenali u majetkových trestných činů, a to z 1 591 na 2 499 trestných činů, což činí o 57,1 procent více. Vyšší nárůst o 17,8 procent pak evidujeme i u mravnostních trestných činů, kterých se loni událo 139, což je o 21 více než předloni. Násilných trestných činů jsme loni řešili 593, tedy o 20 více než předloni. Hospodářských trestných činů jsme loni vyšetřovali celkem 556, což je o 37 více než v roce 2021,“ shrnula Kyšnerová.

Enormní nárůst policisté pozorují u kybernetické kriminality. Tady za loňský rok evidují 913 případů, předloni jich bylo 415, v roce 2020 pak 351. Šlo třeba o inzertní podvody, kdy pachatelé získali přes falešný odkaz čísla platební karty nebo přístup k internetovému bankovnictví. Hlavně osamělé ženy sedly na lep falešným americkým vojákům, lékařům či hercům, kteří je připravili o značné částky. Objevili se ale i falešní bankéři nebo podvodné investice.

Oběťmi vražd byly často děti

Násilných trestných činů policisté řešili 593, což je jen o 20 více, než v roce předešlém. V oblasti domácího násilí  řešili 893 incidentů, což je nárůst o 253 skutků.

Čísla bohužel vzrostla i u vražd. „Loni se stalo sedm vražd, předloni čtyři. Nejsmutnější skutečností na loňských vraždách je fakt, že při nich zemřelo šest dětí ve třech skutcích. Ve dvou případech se tedy jednalo o vícenásobné vraždy. Většina těchto skutků byla motivována osobními vztahy,“ uvedla Simona Kyšnerová.

Vypátráni byli všichni pohřešovaní s výjimkou jednoho

Pohřešovalo se také více lidí, než je běžné. Policisté pátrali po 149 devíti osobách, zatímco v roce 2021 jich bylo o 37 méně. „Ze 149 pohřešovaných jsme 148 vypátrali, jedna osoba je stále v pátrání. Z uvedeného počtu pohřešovaných osob bylo vyhlášeno a odvoláno pátrání po 29 nezletilých osobách a po 59 mladistvých,“ řekla Kyšnerová.

Začátkem září vznikl kvůli nelegální tranzitní migraci Migrační point v Holešově. Od zřízení jím prošlo 5 735 nelegálních migrantů.

Zájem o práci u policie je malý

Jak přiznává Simona Kyšnerová, klesající personální stavy policistů se nedaří doplňovat. „V posledním období musíme konstatovat, že zájem o náročnou, ale společensky velmi významnou práci policisty je malý. Pozitivní je naopak situace u tabulek občanských zaměstnanců, které jsou naplněny téměř na sto procent. I nadále však budeme aktivně personálně vyhledávat uchazeče o práci u policie. Jsme přesvědčeni, že Krajské ředitelství policie Zlínského kraje má zájemcům o toto povolání co nabídnout,“ věří mluvčí.