Nemilé překvapení v podobě automaticky zřízené datovky. Kdo o ni nejčastěji nemá ani tušení a co riskuje

Foto: Rýdlová J.

Nejste podnikatelé, a přece vám možná bude v nejbližší době automaticky zřízena datová schránka. Vy však o tom nemáte ani tušení. Jsou i tací, kterým již přišlo oznámení o jejím založení, ale skončilo v koši s tím, že ji k ničemu nemají, když přece nepodnikají. A to je právě velký omyl. Datová schránka totiž není povinná jen pro firmy a podnikatele. Kdo si nejčastěji mylně myslí, že se ho netýká? A jaké problémy si tím dříve či později přivodí?

Kdo se nově neobejde bez datovky

Od 1. 1. 2023 dochází díky změně zákona k automatickému zřízení datových schránek subjektům, které je dříve mít nemusely. Nově se jedná zejména o živnostníky, spolky, nadace a některé fyzické osoby. V podstatě o všechny subjekty vedené v registru osob (ROS).

Kdo na ni nejčastěji zapomíná

Neaktivní živnostník

Aktivní živnostník zpravidla nemá problém pochopit, že se ho tato změna týká. Kdo však na změnu zpravidla vůbec nereflektuje, jsou ti, kteří kdysi sice živnost provozovali, ale pak ji pozastavili. Mnozí z nich už na tuto skutečnosti stihli i úplně zapomenout. A to zejména v případech, kdy si živnost chtěli ponechat v záloze pro strýčka příhodu a uvedli konec jejího přerušení (živnost totiž nelze pozastavit na dobu neurčitou) delší než pravděpodobnou dobu svého dožití, např. r. 2080.

Oficiální stanovisko však zní: „Pozastavení živnosti nemá vliv na zřízení či znepřístupnění datové schránky. Datová schránka bude zřízena i subjektům, které mají živnost pozastavenu. Důvodem nezřízení či znepřístupnění datové schránky je pouze výmaz subjektu ze zákonem stanovené evidence, tj. ukončení podnikání.“

Statutární zástupce právnické osoby

Statutární orgán tvoří osoby, které jsou oprávněné jednat za právnickou osobu. Převedeno do srozumitelné mluvy, jedná se o lidi, kteří mají právo zastupovat např. družstvo, sdružení, spolek, nadaci (to vše jsou totiž tzv. právnické osoby).

Může se lehce stát, že vaší babičce či dědečkovi, kteří vlastní maximálně tlačítkový mobil, přijde oznámení o zřízení datové schránky. A oni samozřejmě nebudou vůbec chápat, že se nejedná o nový druh poštovní schránky na rohu ulice (jak by pravil klasik). Důvod? Jsou členem nějakého statutárního orgánu. Například bydlí v družstevním bytě a jsou členem představenstva svého bytového družstva. Nebo rybaří a jsou členem výboru místního rybářského spolku.

Když se na datovku vykašlete

Pokud k nové datové schránce nezahoříte sympatiemi a rozhodnete se její existenci ignorovat, není to dobré rozhodnutí. Schránka se totiž aktivuje nejen prvním přihlášením, ale také automaticky po uplynutí lhůty 15 dnů po zřízení v případě, že se uživatel během této doby do schránky sám nepřihlásí. A od této chvíle s vámi budou úřady komunikovat jen přes tuto schránku. Pokud si jejich dopis nepřečtete, a propasete tak např. odvolací lhůtu u soudu, bude to pouze váš problém. Zároveň pokud vy budete něco chtít po úřadech, budete tak muset učinit výhradně přes svou datovou schránku.

 

 

Může vás zajímat o datových schránkách:

Automaticky zřizované datovky. Kde zjistit, jestli bude zřizena i vám. Jak ji používat či zrušit