Pomník válečných obětí na Jasence se rozšířil o jména padlých Vsetíňanů

Foto: Vsetín

VSETÍN – Město Vsetín v loňském roce nechalo rozšířit pomník obětem 1. a 2. světové války na Jasence o čtyři nápisní desky se jmény padlých Vsetíňanů. V pondělí 6. února bude místo slavnostně odhaleno.

Pomník od kamenického mistra Sosny z Hranic vznikl v roce 1935, tedy v době, kdy byla Jasenka ještě samostatnou obcí. Obsahoval proto pouze jména padlých obyvatel Jasenky a nikoliv dalších částí Vsetína, k němuž se v roce 1950 připojila. „Na radnici se přitom v posledních letech obrátila řada pozůstalých vsetínských obětí první světové války s tím, že by rádi uctili památku svých předků položením kytičky k pietnímu místu. Takové ale v našem městě dosud scházelo,“zmínil starosta Jiří Čunek-

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Úpravy proběhly v loňském roce, čtyři samostatně stojící monolitické desky vzešly z rukou Jakuba Vávry z Valašské Polanky, zahradnické úpravy okolí provedl Petr Zveřina z Velkých Karlovic. Součástí projektu bylo i vydání publikace o obětech 1. světové války ze Vsetína, Jasenky a Rokytnice.