Nové náměstí ve Valašském Meziříčí získalo první místo v soutěži Historické město

Foto: Valašské Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Ve Zlínském kraji v soutěži Historické město roku 2022 na plné čáře zvítězilo Valašské Meziříčí, a to díky novému náměstí. Odnáší si tak finanční odměnu a postup do krajského kola.

Práce na nové podobě náměstí podle návrhu architekty Martiny Kosíkové dokončilo Valašské Meziříčí loni v září. Technologicky i stavebně náročná akce trvala 16 měsíců a stála bezmála 64 milionů Kč, přičemž dotací 21 milionů přispěl na její realizaci Zlínský kraj. „Na nové náměstí jsme čekali dlouhých 60 let. Jsem moc rád, že se nám podařilo rekonstrukci dotáhnout do zdárného konce a Valašské Meziříčí má konečně důstojné centrum města,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Komise soutěže navštívila město 18. ledna, kdy se detailně seznámila s průběhem i výsledkem revitalizace. Pochválila citlivé provedení s důrazem na zachování historického rázu města i úzkou spolupráci s archeology Muzea regionu Valašsko. Součástí ocenění je výhra sto tisíc korun a postup do krajského kola soutěže.

V rámci revitalizace se náměstí dočkalo například nové zeleně a stromů po obvodu, povrchů kompletně z přírodního kamene či nového mobiliáře. Přibyla fontána, pítko, ale také časová osa s významnými událostmi z historie města a stopy T. G. Masaryka. Náměstí je přístupnější a bezpečnější pro chodce. Vznikly zde odpočinkové zóny s ostrůvky zeleně a restaurační zahrádky mají jasně vyčleněné plochy. Na náměstí zůstal i tradiční vánoční strom.