Přepálený olej ze smažených řízků do WC rozhodně nepatří. Jak třídit použité tuky

Foto: Rýdlová J.

Někdo smaží více, jiný méně. Není ovšem snad domácnosti, kde by se občas nevyskytl použitý, a již nepotřebný, tuk. Zákonitě pak čelíme otázce klasika Kam sním? Hluboce zakořeněný zvyk vylít obsah pánve do WC, není právě tím nejlepším řešením. Na druhou stranu možností, jak se oleje šetrně zbavit, donedávna moc nebylo. Loňský rok však přinesl zásadní změnu, a to v podobě speciálních kontejnerů na jedlé oleje. Ani nyní však nepoběžíme s rozpálenou pánvičkou k popelnici, abychom do ní následně vlili horký přepálený tuk. I třídění olejů má svá pravidla.

Třídění olejů – nová povinnost

Počátkem loňského roku vešla v platnost novelizující vyhláška, která přinesla změny v dosavadních pravidlech pro oddělené třídění komunálního odpadu. Nově od 1.1. 2020 mají obce povinnost  zajistit místa pro oddělené soustřeďování jedlých olejů a tuků, a to celoročně. Důvodem bylo, že třídění olejů do té doby probíhalo pouze na bázi dobrovolnosti a provozovalo ho jen mizivé množství obcí (asi 10 %). Tuky tak končily v kanalizaci, kde nadělaly velkou, a navíc zbytečnou, paseku. Novela také říká, že jedlé oleje a tuky nelze míchat s jinými biologicky rozložitelnými odpady, nelze se jich tedy zbavovat ani prostřednictvím komunitního kompostování.

V praxi to znamená, že když se pořádně rozhlédnete v okolí svého bydliště, narazíte většinou na speciální kontejner (s oblibou označovaný „tuktejner“) určený právě pro jedlé oleje a tuky. Pokud je obec nezajistila, pak musí zajistit možnost jejich shromažďování ve sběrných dvorech.

Proč nelít tuky do záchodové mísy

Vylít přepálený olej do WC nebo kuchyňského dřezu je bezpochyby mnohem jednodušší, než se s olejem trmácet do kontejneru před domem. Jenže tuk se takto dostane do kanalizace a odpadních vod, kde značně ztěžuje a prodražuje jejich čištění. Nehledě na to, že v kombinaci s dalšími nečistotami, může ucpat odpadní rozvody již přímo ve vaší domácnosti. Tuk, jež postupně ztuhne, v kombinaci třeba s vlasy (které rovněž do WC nepatří, ale lidé je tam vesele vyhazují), vytvoří neprodyšnou zátku. Mnohdy pak nezbývá nic jiného, než přikročit k čištění celého rozvodu, což je méně chutná a zdaleka ne levná záležitost.

 Jak tuky třídit

Třídění použitých olejů, resp. tuků, není žádná věda, která by zabrala půl dne. Stačí se držet následujících pravidel a vykonáte mnoho dobrého nejen pro sebe, ale i pro ostatní. A navíc pomůžete chránit již tak trpící přírodu:

  • Třiďte pouze jedlé oleje a tuky. Do tuktejnetu rozhodně nepatří technické, hydraulické, motorové a podobné oleje.
  • Ke třídění používejte pouze PET láhve. Láhev zcela naplňte použitým olejem.
  • Olej nenalévejte do láhve horký, protože hrozí riziko závažných popálenin. Tuk má totiž, na rozdíl od vody, která vaří při 100 °C, kouřový bod mnohem vyšší, klidně i 200 °C. Nechejte tuk tedy vždy vychladnout.
  • Olej v žádném případě nepřelévejte z láhve do kontejneru, ale vložte ho dovnitř v uzavřené PET láhvi.
  • Umístění tuktejnerů najdete zpravidla na stránkách vaší obce nebo vám tyto informace sdělí příslušný odbor na vašem úřadě. Dozvíte se zde také termíny vyvážení kontejnerů.

Co se pak s tuky děje?

Takto sesbírané tuky nám mohou ještě sloužit, zejména při výrobě tepla a elektřiny. Po speciální úpravě je lze také přidávat k pohonným hmotám do biopaliv.