Krajem se prožene silný vítr, na východě hrozí sněhové závěje

Ilustrační foto

ZLÍNSKÝ KRAJ – Český hydrometeorologický ústav dnes vydal výstrahu před silným větrem, který potrápí celý Zlínský kraj. Zima se vyřádí o něco víc na východě území, kde kvůli sněhovým závějím mohou být některé silnice nesjízdné.

Varování před silným větrem začne platit dnes v poledne a potrvá až do sobotního poledne. Čerstvý západní a severozápadní vítr bude v té době dosahovat v nárazech kolem 20 m/s.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Meteorologové připomínají, že je dobré zajistit všechny okna i dveře a volně uložené předměty. Vítr může poškodit stromy i lesní porosty a komplikovat dopravu, vhodné nejsou ani vycházky v hřebenových partiích.

Na Rožnovsku se při nárazovém větru očekává tvorba závějí. Výstraha s druhým stupněm nebezpečí potrvá od dnešní 14. do zítřejší 8. hodiny ranní.

Pozor by si měli dát především řidiči, některé vozovky totiž mohou být nesjízdné. „Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a počítat s prodloužením doby jízdy. Při jízdě autem nezapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Ve vozidle je vhodné mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla. Většinu cesty naplánovat tak, aby proběhla za denního světla,“ radí meteorologové.