Zlínská univerzita povede vývoj baterií nové generace

Ilustrační foto

ZLÍN – Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se stala hlavním koordinátorem projektu Evropské unie TwinVECTOR, který se zabývá vývojem technologií skladování energie. Podílí se na něm s dalšími pěti partnery z Česka, Německa, Finska a Rakouska.

Poptávka po bateriích rychle roste a do roku 2030 se podle odborníků očekává mnohonásobný nárůst. Právě nová technologie je zcela zásadní pro dosažení cílů Zelené dohody pro Evropu. „Podle požadavků Bruselu musí mít baterie používané v EU vysokou hustotu nabití a kapacitu, musí být ekonomické, odolné, bezpečné a opakovaně použitelné. Rovněž musí být vyrobeny udržitelným způsobem s co nejmenším dopadem na životní prostředí a z šetrných materiálů,“ přiblížila mluvčí UTB Petra Svěráková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Projekt se zaměřuje na vývoj udržitelných materiálů pro lithium-iontové baterie. K výzkumným aktivitám zlínské univerzity přispívají partneři projektu odbornými znalostmi ohledně vývoje materiálů, analýzy životního cyklu nebo systémů skladování energie.

Nové nápady se postupně objeví ve vědeckých kruzích, v dalších evropských projektech a konečně by měly vést i k uvedení samotných produktů na trhu. Evropská unie projekt podpoří částkou 1,3 milionu eur.