V Liptále vznikne nejmodernější domov pro seniory v republice

Vizualizace: Zlínský kraj

LIPTÁL – Čtyřicet jednolůžkových pokojů, sprchová lehátka, křesla pro imobilní klienty a několik místností pro konání terapií. To a mnohem víc nabídne nový domov pro seniory v Liptále. Půjde o energeticky nenáročnou budovu a nejmodernější zařízení svého druhu v republice. Výstavbu schválili krajští radní.

Novostavba bude propojená s bývalým chlapeckým internátem, který projde rekonstrukcí. V prvním až čtvrtém patře pětipodlažní budovy vznikne 40 jednolůžkových a 9 dvojlůžkových pokojů s dostatečnými rozměry i pro těžce tělesně postižené. V koupelnách bude možné provádět hygienu na sprchovacím lehátku nebo v křesle. Myslí se i na místnosti pro fyzioterapii, ergoterapii, muzikoterapii, reminiscenční terapie, centrální koupelnu, společenský sál, centrální jídelnu a další. „Klientům, kteří sem přejdou zejména ze stávajícího domova v Karolince, nabídne příjemné, rodinné prostředí, navíc v lokalitě, která více odpovídá jejich původnímu bydlišti. Významná část z nich totiž pochází ze Vsetína,“ řekla náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za sociální oblast.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Novostavba Domova pro seniory Liptál je navržena v pasivním energetickém standardu budovy. Vytápění objektu a ohřev teplé vody bude řešen pomocí tepelného čerpadla vzduch/voda. Celý objekt bude zcela bezbariérový, určený vedle mobilních klientů také pro klienty se sníženou mobilitou i ty zcela imobilní.

Bývalý chlapecký internát projde rekonstrukcí a s novostavbou se propojí krčkem. Vzniknou tu například skladové prostory, umývárny a šatny pro personál či provoz kuchyně včetně jídelny pro zaměstnance.

Domov bude provozován v duchu komunitního bydlení pod Sociálními službami Vsetín. První klienty by tu mohli přivítat už příští rok na podzim. „Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 357 milionů korun. Na jeho realizaci můžeme získat dotaci ze státního rozpočtu v rozmezí od 60 až do 120 milionů korun,“ uvedl radní Zlínského kraje pro oblast investic Zbyněk Fojtíček. V sociální oblasti jde o největší investiční akci tohoto volebního období.

Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj