Maškary převezmou vládu nad Luhačovicemi

Foto: město Luhačovice

LUHAČOVICE – Po loňské úspěšné premiéře se do lázeňského města vrací masopustní jarmark s výbornou zabijačkou, koblihami, zelňáky či svařákem. Chybět nebude Šablový tanec v podání skakúnů ze Záleské chasy nebo tanec s medvědem. Den plný zábavy na vás čeká v sobotu 11. února.

Nově maškary uvítá starosta a předá jim jednodenní vládu nad městem. „Fašankové veselí letos poprvé podpoří naši milí host, Bobkovníci z Bystřice pod Lopeníkem. Předvedou tradici, která pochází ze 17. století. Muži se svým velitelem Bobkem bránili vesnici před tureckými nájezdníky. Právě tancem zvaným „Pod šable“ ztvární tehdejší boj s šavlemi. Skupina deseti mládenců skáče přes šavle, hraje harmonika a „Košař“ vybírá peníze či naturálie. Ale pozor, skákat budou také děvčata!“ láká vedoucí kultury a cestovního ruchu KKC Elektra Jarmila Ďurďová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V Luhačovicích na obchůzku se zpěvem po vesnici chodívali ještě počátkem 20. století místní Cikáni, kteří dostávali od hospodyň mimo jiné také slaninu. V některých obcích na Luhačovickém Zálesí se dříve chodily o masopustu vymetat komíny. „Radní chodili dům od domu přestrojeni za kominíky a za různých žertů prohlíželi, jestli hospodyně nenechala za kamny nebo v komíně saze. Dostávali za to na rožeň kus slaniny nebo vejce. Ze shromážděných potravin potom vystrojili v hostinci pohoštění pro všechny zúčastněné,“ připomněla Blanka Petráková, ředitelka muzea v Luhačovicích.

Období masopustu vrcholilo v posledním týdnu před Popeleční středou. Na luhačovickém Zálesí v obecních hospodách vyhrávala hudba od nedělního poledne až do půlnoci z úterka na středu. Půlnocí končila masopustní zábava obřadním pochováváním basy za doprovodu zpěvu, deklamování a žalostného oplakávání. Nastalo období půstu před Velikonocemi. „Masopustní veselí má dlouhou tradici, kterou velmi rádi podpoříme. Protože se jedná o svátek hodování, chceme, aby se lidé dosyta nejedli a také se dobře pobavili,“ dodala Jarmila Ďurďová.