Budoucí maminky si mohou ve valašskomeziříčské nemocnici zacvičit gravidjógu

Foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Zdravotníci na gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí mají pro nastávající maminky novinky. Cvičení pro těhotné, které probíhá každé pondělí v prostorách tělocvičny rehabilitace pod vedením lektorky a porodní asistentky Michaely Hronkové, bude nově zaměřeno také na gravidjógu.

Gravidjóga vychází z klasické jógy, ale cviky jsou speciálně upraveny pro těhotné ženy a maminky po porodu. To znamená, že se v ní neobjevují polohy na břiše, rychlé změny pozic, střídání záklonů a předklonů, nebo pozice jako je například loďka či prkno, které se zaměřují na přímé břišní svaly. Pomáhá zmírnit bolesti, především zad, zlepšuje kondici těla i ducha, ulevuje od napětí a stresu díky správnému dýchání. Tím pomáhá ženám aktivně se připravit na porod, zvyšuje šanci na přirozený porod a zkracuje dobu regenerace po něm.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Gravidjógu může dělat každá žena, která je zdravá a jejíž těhotenství probíhá fyziologicky, bez komplikací, klidně až do porodu. Navíc pokud se józe věnovala i před tím, může na tu těhotenskou krásně navázat. Pokud tomu tak není, neměla by začínat v prvním trimestru. V prvním trimestru by ženy neměly začínat s novými aktivitami. Tento názor se ale v odborné literatuře i u odborníků liší. Celkově záleží, jak se sama žena cítí,“ přiblížila cvičení Michaela Hronková.

Na lekce je možno se přihlásit přímo samotné lektorce na telefonním čísle 737 811 588. Případně lze využít email staniční sestry andrea.dockalova@nvm.agel.cz