Valašskomeziříčtí dobrovolní hasiči v ohrožení! Přidejte se a pomozte je zachránit

Ilustrační foto

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ – Kvůli nedostatku členů hrozí nejstaršímu sboru dobrovolných hasičů v regionu zánik. Ve Valašském Meziříčí proto pořádají nábor, aby se jim podařilo sbor zachránit.

Na vině současné situace je stárnutí členské základny a s tím související úbytek dobrovolných hasičů. „Letos v srpnu si připomeneme 151 let od založení valašskomeziříčského sboru, bez pomoci zájemců z řad obyvatel města to ale nepůjde. Náš nejstarší sbor dobrovolných hasičů v okrese Vsetín se totiž dostal do situace, kdy nemá dostatek členů pro udržení činnosti a hrozí, že zanikne. Už s ohledem na dlouhou tradici a odkaz našich předků by to však byla velká škoda, a proto jsme se za vedení města rozhodli hasičům pomoci a aktivně podporujeme nábor nových členů,“ řekl starosta Robert Stržínek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zájemci se mohou obracet na Blanku Šochovou, vedoucí kanceláře Okresního sdružení hasičů Vsetín, na telefonu 778 870 155. „Naším posláním a velkým cílem je pokračovat v nepřerušené hasičské tradici ve Valašském Meziříčí. Obracíme se proto na všechny, kteří by byli ochotni podpořit činnost sboru a rozšířit naše řady, aby neváhali. Veškeré dotazy ráda zodpovím,“ vyzvala Blanka Šochová.

Sbor dobrovolných hasičů města Valašské Meziříčí vznikl 30. srpna 1872, i když tehdy existovaly vlastně sbory dva, a to v Krásně a Meziříčí. Jejich činnost aktivně podporoval také tehdejší starosta Krásna, hrabě Rudolf Kinský. Až do dnešních dní se podařilo zachovat i dvě původní koňské stříkačky, které jsou k vidění v Zámku Kinských. Ve Valašském Meziříčí dále působí SDH v místních částech Hrachovec, Juřinka, Lhota a Podlesí, které mají také aktivní jednotky dobrovolných hasičů.