Černých pasažérů ve Zlíně a Otrokovicích ubylo, pokuty taky častěji platí na místě

Ilustrační foto: archiv DSZO

ZLÍNSKO – Revizoři Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice každoročně přistihnou 6 až 8 tisíc černých pasažérů. V uplynulém roce jich spíše ubylo, naopak vzrostl počet těch, kteří jsou ochotni zaplatit stanovenou pokutu hned na místě.

Podle aktuální statistiky loni revizoři zachytili 6 133 cestujících bez platného jízdního dokladu. Z nich 2 511 zaplatilo 500 korun jako pokutu přímo na místě. „S 3 622 černými pasažéry, kteří nebyli schopni nebo ochotni zaplatit na místě, revizoři sepsali hlášenku. Černí pasažéři s hlášenkou mohou uhradit pokutu do 10 dnů v sídle DSZO, ale už v dvojnásobné výši 1 000 korun. Při platbě nebo nutném vymáhání pokuty v pozdějším termínu se základní částka přirážky zvyšuje automaticky na 1 500 korun. Za dodatečně předloženou zapomenutou časovou jízdenku zaplatí cestující jen 100 korun,“ připomněl mluvčí DSZO Vojtěch Cekota.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pro srovnání v roce 2018 revizoři přistihli 7 707 černých pasažérů, v roce 2019 jich bylo 6 889, o rok později 7 685 a předloni 7 087. Ze statistiky lze vyvodit, že počet černých pasažérů se v uplynulém roce v síti DSZO mírně snížil, přestože přepravených cestujících naopak přibývalo. „Na poklesu počtu cestujících zjištěných bez platného jízdního dokladu se pravděpodobně projevilo i zvýšení přirážky od roku 2021. A na zvýšenou ochotu černých pasažérů zaplatit 500 korun hned na místě má nepochybně vliv i skutečnost, že při dodatečné platbě na pokladně DSZO je to přijde nejméně na dvojnásobek,“ domnívá se vedoucí přepravní kontroly Milan Máčala.

Revizoři DSZO se objevují v trolejbusech a autobusech v denních i nočních hodinách po všech sedm dní v týdnu a snaží se monitorovat všechny části sítě MHD. Kromě toho příležitostně připravují i větší kontrolní akce, při kterých několik revizorů rychle zkontroluje všechny cestující v každém z vozů, který přijede do určité stanice.