Vandal zničil v Kroměříži téměř dvě desítky mladých stromků

Ilustrační foto

KROMĚŘÍŽ – Neznámý vandal zničil téměř dvě desítky mladých stromů na Švabinského nábřeží a v navazující Chropyňské ulici. „Mladá výsadba lip, dubů a jerlínů lemující tok řeky Moravy byla pachatelem posekána ostrým nástrojem typu mačety. Tři stromky byly uťaté v půli kmene a cca 15 stromů bylo ostrým nástrojem poškozeno hlubokými záseky na kmeni. Případem se zabývá policie a my doufáme, že se jí pachatele podaří najít,“ uvedl starosta Tomáš Opatrný.

Poškozené stromky byly vysazené v posledních patnácti letech. Město Kroměříž se obrací na občany, kteří by případně měli k vandalskému činu nějaké poznatky, aby se obrátili na radnici nebo přímo na Policii ČR. „Správce zeleně bude rád za případné informace, které by napomohly k objasnění tohoto skutku. Kontaktovat ho lze na telefonních číslech 573 321 166 nebo 737 338 055,“ řekl vedoucí radničního odboru služeb Lambert Hanzal.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V této lokalitě se nejedná o první podobný čin. V roce 2018 neznámý pachatel navrtal kmeny šesti lip, z nichž čtyři byly vysoké kolem 20 metrů, pátá měla přes deset metrů a poslední asi pět metrů, a vstříkl do nich neznámou toxickou látku. Dosud vitální stromy následně uhynuly a město muselo uschlé stromy, z nichž některé na Švabinského nábřeží rostly už od počátku minulého století, pokácet. Událostí se také zabývala policie, pachatele se však usvědčit nepodařilo.

Polámání mladých stromků v ulici Mánesova o dva roky později již ale potrestáno bylo. „Policie i díky výpovědím občanů našla pachatele, který byl následně na základě rozsudku odsouzen k finanční náhradě vzniklé škody,“ popsal správce městské zeleně Martin Posolda. Podle něj některé ze zničených stromů zasadily děti, žáci základních škol Zámoraví a Slovan. „O to jsou tyto případy smutnější,“ uzavřel Posolda.

Foto: město Kroměříž
Foto: město Kroměříž