OBRAZEM: Jak bude vypadat nová Baťovka? Počítá se s novou centrální budovou i porodnicí

Vizualizace: Zlínský kraj

ZLÍN – Plán na přestavbu Baťovy nemocnice začíná nabývat pevnější obrysy. Dílčí opravy a budování vyvrcholí na přelomu let 2027 a 2028 výstavbou nového centrálního pavilonu. Záměr dnes představila rada kraje spolu s vedením nemocnice.

Než se pracovníci vrhnou na výstavbu centrálního pavilonu, čekají nemocnici velké změny. Již nyní probíhá rekonstrukce kardiologické JIP a chirurgického pavilonu, v březnu začne oprava operačních sálů a hemodialýzy a postupně se bude pracovat na dětském oddělení a operačním sále pro gynekologii. Na místě dnešních budov 16, 17 a 18 pak začne na přelomu let 2024 a 2025 výstavba nového pavilonu pro matku a dítě. Do budovy současné porodnice se následně přestěhuje oční oddělení, ORL a ortopedie.

„Máme připraven reálný plán, který kromě výstavby nového polybloku urgentní medicíny zahrnuje také nevyhnutelné řešení technického stavu budov a modernizaci stávajících oddělení. Současně s tím budeme areál připravovat na výstavbu nového srdce nemocnice. Už koncem loňského roku jsme opravili interní JIP, letos nás toho čeká opravdu hodně,“ vysvětlil předseda představenstva KNTB Jan Hrdý.

Centrální budova nabídne pět bloků po pěti patrech

Poté plán modernizace počítá se samotným zahájením výstavby centrálního polybloku urgentní medicíny, který se bude nacházet v blízkosti hlavní brány. Centrální budova se bude skládat z pěti bloků po pěti patrech.

Suterén polybloku poslouží jako parkoviště. V prvním podlaží se bude nacházet urgentní příjem a zobrazovací metody. Druhé patro poskytne zázemí invazivní kardiologii, kardiologické a neurologické JIP a endoskopii. Třetí nadzemní podlaží využije nemocnice pro umístění operačních sálů, ARO a chirurgickou a interní JIP. Čtvrté a páté patro budou určeny pro standardní lůžkové stanice, na střeše se vybuduje heliport.

„Nová centrální budova je navržena univerzálně a variabilně s možností další přístavby. To platí pro celý koncept modernizace Baťovky. Díky tomu můžeme nemocnici v dalších letech dál rozvíjet a pružně reagovat na vývoj zdravotnictví a potřeby pacientů. V této nejisté době jsme zvolili variantu, na kterou máme dostatečné zdroje, vyřeší nám omezenou kapacitu prostoru areálu a má perspektivu do budoucna,“ uvedl k plánu modernizace hejtman Radim Holiš.

Záměr bude v následujících dvou měsících debatován s odbornou veřejností, v dubnu ho projedná krajské zastupitelstvo. Aktuální odhadované náklady na výstavbu by měly činit 4 miliardy korun.

Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj
Vizualizace: Zlínský kraj