Majitelé parkoviště jsou ve ztrátě a navrhují změny, město nesouhlasí

Foto: město Vsetín

VSETÍN – Provozovatel parkoviště je ve ztrátě a snaží se proto výdělky kompenzovat úpravou časů bezplatného parkování. Město s tím nesouhlasí.

Firma Valatrans, která ze dvou třetin vlastní podzemní parkoviště ve Smetanově obchodní galerii, se obrátila na město Vsetín. Její ztráta v minulém roce činila 1,9 milionu a navrhla proto řešení v podobě zkrácení bezplatného parkování ze 45 na 30 minut a úpravu víkendového parkování, které bylo dosud bezplatné. V novém návrhu stojí, že řidiči zde bez poplatku postojí jen čtyři hodiny. Radní se zkrácením nesouhlasí, podporují upravit podmínky víkendového odstavení vozidel.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Provoz podzemního parkoviště, které zahrnuje náklady na hlídací službu, úklid či energie, stojí ročně 3,4 milionu. Na poplatcích za parkování se vybralo 1,4 milionu. Parkoviště vlastní ze dvou třetin firma Valatrans a z jedné třetiny Vsetín. I přesto, že připravované změny by ztrátu města snížilo, je proti. „Rada města Vsetín nesouhlasí se zkrácením bezplatného parkování na půl hodiny, naopak chce, aby došlo ke sjednocení podmínek na všech parkovištích ve městě, kde je zpoplatněn čas parkování od 8 do 18 hodin,“ řekl starosta Jiří Čunek. To znamená, že v sobotu dopoledne by měly platit v podzemním parkovišti stejné podmínky jako na jiných parkovištích, tedy placení parkovného od 8 do 12 hodin. Prvních 45 minut by dle radních mělo zůstat zdarma.