Falešní bankéři a policista vymámili z muže ze Zlínska 179 tisíc korun

Ilustrační foto

ZLÍNSKO – Do sítě spletitých lží se zamotal jednapadesátiletý muž ze Zlínska. Stal se totiž obětí skupiny podvodníků, kteří ho přesvědčili, aby vybral z účtu téměř 300 tisíc korun a přes polovinu vložil do automatu na bitcoiny. Vydávali se přitom za bankéře a policistu.

Lest odstartovaly telefonáty, v nichž údajní pracovníci banky postupně muži vysvětlili, že se stal terčem podvodníka, který si jeho jménem založil bankovní účet. „Další muž mu tvrdil, že někdo nahlížel do jeho bankovní identity a proto může být jeho skutečný bankovní účet zneužitý pro bankovní transakce. Vysvětlili mu, že je nutné vybrat veškeré finanční prostředky, což bylo téměř 300 tisíc korun a převést je na nově založený účet u ČNB. Za tímto účelem muž odjel ze Zlína do Olomouce, kde měl být ten správný bankomat pro vklad peněz,“ vyprávěla policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Během cesty byl muž neustále ve spojení s údajným pracovníkem banky, který mu dával instrukce. Ještě předtím mu dokonce volal údajný policista, který potvrdil vše, co už slyšel.

V Olomouci muž obdržel několik kódů, díky kterým postupně vkládal peníze do automatu na bitcoiny. „Po prvním vkladu uviděl na bitcoinmatu upozornění od policie o možném podvodu, kdy je nutné volat na číslo 158. Přesto se nechal přesvědčit svým rádcem, že má ve vkladech pokračovat. Muž tím přišel o 179 tisíc korun,“ uvedla Kozumplíková.

Po cestě zpět do Zlína si uvědomil, že se stal pravděpodobně obětí podvodu. Šel proto vše oznámit na policii. „Podvodníkovi nebo skupině podvodníků hrozí za trestný čin podvod v případě jejich vypátrání a odsouzení až pětiletý trest odnětí svobody,“ uzavřela mluvčí.