Policejní pes Alby odešel do důchodu. Ne jeho čenich doplatil nejeden darebák

Foto: Policie ČR

ZLÍNSKO – Zaslouženého důchodu si už užívá bývalý policejní pes Alby. Německého ovčáka ale elán a chuť k práci neopouští, přestože za měsíc dovrší 10 let. „Na odchod do důchodu se to může zdát málo, ale policejní pes pracuje ve dne, v noci i o víkendu a prochází náročným výcvikem i každoročními zkouškami. Proto se mu často s přibývajícím věkem nevyhnou zdravotní problémy, jako právě tomuto krasavci,“ vysvětlila policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Se svým pánem, nprap. Miroslavem Škrabalem, se seznámil ve čtyřech letech a od té doby spolu bydlí i pracují. Páníček si ho od policie odkoupil a zůstanou spolu i nadále. „U policie pracovali ve skupině základních kynologických činností, takže ve službě pátrali po hledaných nebo pohřešovaných osobách nebo ukradených věcech, případně se účastnili bezpečnostních opatření, jako fotbalová nebo hokejová utkání,“ přiblížila Kozumplíková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Za svou kariéru si Alby připsal nejeden úspěch. Zmínit je třeba 1. místo v Přeboru Krajského ředitelství PČR Zlínského kraje ve služební kynologii i vítězství v kategorii nejlepší pachové i obranné práce.

Jeho největším pracovním úspěchem bylo vypátrání pachatele, který koncem roku 2020 pravděpodobně pod vlivem drog ujížděl policejní hlídce v Uherském Brodě. „Zastavil až poté, co mu policisté prostřelili pneumatiku, nicméně z vozidla utekl do pole. Policejní pes Alby ho v náročných podmínkách, kdy cesta vedla korytem potoka, remízkem i pooraným polem, vypátral až po dvou kilometrech spícího v poli,“ vylíčila Kozumplíková.

Jeho pán zatím do důchodu neodchází, pracuje teď u policie s dalšími dvěma psy, dvouletým německým ovčákem Ragem a pětiletou fenkou border kolie Sofinkou. Rag umí vyhledávat výbušniny a Sofinka zase drogy a omamné látky.

Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR
Foto: Policie ČR