Česká pošta projde (drahou) proměnou, zahrne i rušení poboček a propouštění. Co je cílem?

Zdroj: wikipedia/wikimedia commons, Česká pošta

ČESKO – Pověst České pošty rozhodně není dobrá. Podobně jako její hospodářská (finanční) situace. I proto tedy zasahuje stát a vláda připravuje komplexní transformaci této společnosti. Přijít by měla minimálně na 8 miliard a jejím výsledkem by nakonec měly být dvě společnosti místo jedné: Podnik poskytující základní služby definované státem a také akciová společnost zaměřující se na logistické a balíkové služby. Takto by Česká pošta měla, dle aktuálně představených obrysů transformace, vypadat v roce 2025. Než k tomu ale dojde, je nutné provést radikální řez: zrušit řadu poboček a propustit zaměstnance.

Zvýšení cen není řešení

Česká pošta se potýká se zásadními finančními problémy. Ačkoliv průběžně zvyšuje ceny, k ziskovosti jí to nepomáhá. Např. doručení standardního psaní v roce 2017 stálo 16 Kč, dnes se však již jedná o 23 Kč. Ještě výrazněji pak ceny vzrostly v případě psaní doporučeného. To v roce 2017 stálo 38 Kč, dnes za něj odesilatel zaplatí již 62 Kč. Zatímco ještě v roce 2017 byl ale podnik ziskový, letos je již v obrovské ztrátě. Za loňský rok by se mělo jednat dokonce o ztrátu ve výši okolo 1,5 mld. Kč. I když tedy Česká pošta v posledních své ceny zvedala hned několikrát (a nevylučuje to ani do budoucna), k zisku jí to nepomohlo. A tak je logickým krokem nutný zásah.

Propouštění a zavírání poboček

Jak uvedl ministr vnitra Rakušan (STAN), „cíl je, aby si stát definoval, co od unikátní pobočkové sítě České pošty chce. Jaké služby potřebujeme, jakých služeb je moc, jaké služby už nejsou potřeba v takové míře a jaké služby jsou třeba mnohem víc.“ Ať už budou závěry jakékoliv, jedno je jasné: bez uzavírání poboček a propouštění zaměstnanců to nepůjde. Dle slov Miroslava Štěpána, pověřeného ředitele České pošty, by tak v pobočkové i logistické síti mělo být propuštěno kolem tisícovky zaměstnanců. Jaké pozice budou zrušeny, by mělo být známo během dubna. Jak potom ubezpečil ministr práce a sociálních věcí, propouštěným zaměstnancům bude jeho resort rovnou nabízet novou práci, stát totiž potřebuje doplnit nedostatečné kapacity na úřadech práce.

Co se týká poboček, těch by měly být zrušeny tři stovky. Zatímco aktuálně má Česká pošta v Česku na 3 200 poboček, v červu by tento počet měl být zredukován na 2 900. K rušení poboček by ale mělo dominantně docházet v krajských městech (např. v Ostravě by se úsporné kroky mohly dotknout až desítky poboček), v Praze a většině okresních měst. Naopak rušeny by neměly být pobočky na vesnicích, v malých obcích a v místech, kde funguje pobočka pouze jedna. To pak potvrdil i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Důležité je, že pokud je v obci jedna pobočka pošty, tak ta se rušit nebude. Dostupnost služby bude v regionech zachována buď existencí faktické pošty, nebo programem Pošta partner, který plní roli pošty. Poštovní služby může poskytovat obec nebo licencovaný soukromník,“ doplnil. Dle jeho slov je zároveň nutné služby České pošty přiblížit probíhající digitalizaci v korespondenční komunikaci.

Všechny plánované změny by pak měly přinést zlepšení ekonomické situace České pošty, která je aktuálně ztrátová – a hrozí jí insolvence.