Odborníci mají lék na nestabilitu trhu – investici do dluhopisů

Vysoká inflace i cenový propad některých komodit znehodnocují úspory. Jak se tomu bránit? Investovat na jistotu. Tedy do produktů, které jsou kryty renomovanou značku a reálnou hodnotou.

Investování dávno není doménou mužů, v hojném počtu se objevují i nvestice pro ženy. Podle odborníků mezi nejperspektivnější investiční nástroje roku 2023 budou tituly konzervativnějšího typu. Patří mezi ně například státní dluhopisy, nebo kvalitní korporátní dluhopisy vydávané renomovanými firmami. Ty mohou nabízet i o něco vyšší výnos, než ty státní.

Stabilita a jistota pro investory

Po letech investic do vysoce rizikových produktů, jako jsou kryptoměny nebo některé komodity, se investoři opět vrací k osvědčeným jistotám. Patří mezi ně korporátní dluhopisy vydávané renomovanými společnostmi. Většina z nich je zaměřena na segmenty s vysokou stabilitou, jako je zdravotnictví a farmacie, obnovitelné zdroje nebo suroviny. Mezi ně patří i dřevo.

 

Právě poslední z jmenovaných komodit v segmentu kvalitního řeziva v uplynulých letech vykazovala vysokou míru stability vůči výkyvům na trhu. Důvodem je dlouhodobý nedostatek této suroviny, i skutečnost, že jeho koncovými spotřebiteli jsou ty segmenty trhu, na které krize dopadá nejméně. Mezi významné nestání investory v oblasti lesního hospodářství a zpracování dřeva patří firma Wood Seeds.

Zaměřeno na budoucnost

 

 

Společnost Wood Seeds vstoupila na český trh už v roce 2019 a dnes patří, se svými více než 400 hektary lesů, mezi významné výrobce dřeva. Zároveň je i jeho zpracovatelem. Do portfolia firmy patří například lesní závod a pila Lesy Sv. Hubert v Kralovicích. Ještě v letošním roce pak firma zahájí, za 225 milionů korun, výstavbu nového dřevozpracovatelského závodu v Břasích. Ten bude patřit k nejmodernějším svého druhu u nás. Firmě umožní se, vedle běžné produkce stavebního dřeva, zaměřit i na vysoce kvalitní řezivo, například pro nábytkářský průmysl, po kterém je celosvětově velmi vysoká poptávka. Rozhodně nechceme vyvážet lesy na stojto.

 

Investiční příležitost i ochrana přírody

Investice do ověřených dluhopisů v lesním průmyslu tak patří mezi zajímavé příležitosti pro ty, kteří chtějí ochránit své portfolio před inflací i současnými výkyvy trhu. Z hlediska výnosu a rozsahu zajištění lze emise korporátních dluhopisů Wood Seeds považovat za konzervativnější a vykazující nižší míru rizika, ve srovnání například s investicemi do kryptoměn, akcíí atd. To vše korunuje i ekologický bonus. Dřevo je přirozeným úložištěm oxidu uhličitého a výsadba lesů je tak jedním z klíčových faktorů v boji proti globálnímu oteplování.

 

Aktuálně nabízí společnost Wood Seeds celkem tři emise korporátních dluhopisů se zaměřením na lesní výrobu se splatností do tří let. Všechny emise jsou schváleny Českou národní bankou.