Jak ušetřit. Nevyhazujte starší pečivo, ale využijte ho k přípravě dalších pokrmů

Foto: Rýdlová J.

Cena potravin stále roste. Za pár kousků obyčejného pečiva necháme v obchodě klidně i stokorunu. Jedním ze způsobů, jak ušetřit, a to často docela výrazně, je nevyhazovat staré pečivo, ale zužitkovat je. V každé domácnosti totiž objevíte ve spíži housky, rohlíky nebo chléb, které už jsou za zenitem své čerstvosti. A upřímně, nikdo je pak doma už nechce jíst. Takže nakonec končí v popelnici, v lepším případě u sousedky, která chová nějaké to zvíře (nemáme na mysli jejího manžela). Nabízíme vám několik tipů, jak staré pečivo šikovně zužitkovat a udělat z něj třeba plnohodnotnou večeři pro celou rodinu.

Nejen na řízky

Staré pečivo můžete proměnit v kuchyni ve velmi žádanou surovinu, a to strouhanku. Stačí ho jen nasušit a pak namlít či rozmixovat najemno. Jednak ušetříte (500 g strouhanky stojí 22 až 30 Kč) a jednak čerstvá strouhanka chutná lépe než ta z obchodu. Řízky v ní obalené budou lépe chutnat. Můžete ji použít třeba také do sekané, ať už na zahuštění těsta nebo na obalení, či do závinů na podsypání jablkové náplně, aby nerozmočila těsto.

Do polévky a salátů

Nejen starší bílé pečivo, ale také tmavé celozrnné či chléb můžete použít k přípravě oblíbených krutonů. Nakrájíte vše na kousky a opečete na pánvi, a to buď nasucho (dietnější varianta), nebo na troše tuku.

Tip

Pro zvýraznění chuti si připravte bylinnou směs. Jakékoli, nejlépe čerstvé, bylinky (např. bazalka, oregano, medvědí česnek) rozmixujte s klasickým česnekem, trochou soli a trochou oleje. Kostky pečiva promíchejte se směsí a opražte na rozpálené pánvi. Oleje použijte jen trochu, rozhodně kostky nesmí plavat v mastnotě.

Slané jídlo

Večeři nebo lehký a rychlý oběd získáte, když nakrájíte nadrobno starší pečivo a chléb a orestujete na pánvi společně se zeleninou (můžete zužitkovat kousky horší kvality). Výborně se hodí směs z rajčat a cukety, případně i kedluben, ředkvičky nebo paprika. Nakonec přidáte vejce, promícháte a je hotovo.  Na obrázku jsou použita rajčata, cuketa a medvědí česnek. Můžete posypat sýrem. Výborný je pikantní sýr tipu Nivy, když se na horkém pokrmu mírně roztopí.

Sladké jídlo

Staré pečivo je klasickou surovinou pro výrobu žemlovky, která může být jak hlavním jídlem, tak zákuskem. Starší pečivo nakrájíte na kolečka, namočíte do mléka s rozšlehaným vejcem a postupně naskládáte na dno pekáče či remosky. Další vrstvou bude ovoce, nejčastěji nakrájená či nastrouhaná jablka ochucená skořicí a mírně oslazená. Ovocnou vrstvu překryjte pečivem namočeným v mléce. Na ni přidejte znovu jablka nebo pro změnu tvaroh s rozinkami. Poslední vrstvou bude opět pečivo. Ke konci pečení můžete povrch žemlovky pomazat máslem, aby nebyl vysušený.

Tip

Žemlovka na obrázku je dvoubarevná, protože k její přípravě bylo použito nejen světlé, ale i tmavé pečivo. Hladký povrch, který se lépe zdobí čokoládou polevou, je docílen tím, že je žemlovka obrácená spodní částí vzhůru.