Jak třídí Hradiště? To ukázala hromada odpadu před radnicí

Foto: město Uherské Hradiště

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Přímo před uherskohradišťskou radnicí skončil v uplynulém týdnu celý obsah popelářského vozu. Cílem akce bylo lidem ukázat, co všechno do komunálního odpadu nepatří.

Uherské Hradiště je mezi obcemi v třídění odpadu dlouhodobě na špici. Když ale odborná firma odpad přebrala, ukázalo se, že z vysypané směsi by 56 procent mohlo být dál vytříděno. „Největší rezervy máme v třídění bioodpadu, který tvořil téměř 22 procent z referenčního vzorku. Druhou největší položkou, která mohla být vytřízena, byly plasty zastoupené přibližně 11 procent. Třetí pak byl papír a lepenka s téměř 10 procent k vytřízení,“ komentoval výsledky místostarosta Čestmír Bouda, který má odpadové hospodářství na starosti.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kromě klasického odpadu se našly třeba matrace nebo zbytky nábytku. Ty mohou lidé zdarma odevzdat v některém ze sběrných dvorů.

Systém sběru a třídění odpadů si vysloužil ocenění

Hradiště je v třídění odpadu ve Zlínském kraji od roku 2017 na špici. Vloni se dokonce za nejlepší systém sběru a třídění odpadů v celé České republice stalo vítězem 18. ročníku soutěže O křišťálovou popelnici.

Občané mohou třídit vše, co třídit lze. Ve všech ohrádkách je k dispozici klasická sada modrých, žlutých, zelených  a hnědých popelnic. Dále jsou ve městě šedé kontejnery na kovy, bílé na oblečení, tmavě zelené nádoby na použité oleje a červené na elektro. Navyšuje se počet kontejnerů na tříděný odpad, doplněný o pytlový svoz papíru a plastu. Dvakrát ročně jsou organizovány hned v několika částech města jednorázové sběry odpadu do velkoobjemových kontejnerů. Pracuje se i na osvětě a propagaci tříděného sběru odpadu.

Foto: město Uherské Hradiště