Jak získat výpis z Rejstříku trestů zdarma, kdykoli a kdekoli

Foto: Rýdlová J.

Pokud jste potřebovali výpis z Rejstříku trestů, bylo ještě donedávna nejjednodušší osobně navštívit některé z pracovišť Czech POINTu. Zaplatili jste správní poplatek 100 Kč, přičemž celá procedura trvala přibližně 30 minut. Tuto službu lze však získat, aniž byste museli někam chodit, a navíc zdarma. Podmínkou je využití vlastní datové schránky, což po nedávném velkoplošném zavádění schránek není pro mnoho lidí problém. Problémem je spíše to, že o této možnosti nevědí.

K čemu výpis slouží

Výpisem z rejstříku trestů prokazujete svou bezúhonnost nebo dokládáte skutečnosti, zda váš trest byl zahlazen či nikoli.

Kde službu najdete

Zmíněnou službu připravilo v rámci aplikace CzechPOINT@home Ministerstvo vnitra a Ministerstvo spravedlnosti. Služba je bezplatně dostupná na Portálu veřejné správy a je elektronickou obdobou výpisu, který je možné získat za poplatek 100 Kč v listinné podobě na kterémkoliv z kontaktních míst veřejné správy Czech POINT. Výpis získáte vyplněním jednoduchého formuláře na Portálu veřejné správy v sekci Rejstříky, katastry, evidence, výpisy, ověření a statistika. Následně zvolíte možnost Rejstřík trestů. K ověření identity dojde vyplněním přihlašovacích údajů k přístupu do datové schránky fyzické osoby.

Jak postupovat

Budete potřebovat vaši datovou schránku fyzické osoby. Nemůžete tedy využít cizí datovou schránku, stejně jako datovou schránku právnické nebo podnikající fyzické osoby. Vaše datová schránka fyzické osoby musí být rovněž zpřístupněná. Následujte tyto kroky:

  • klikněte na tlačítko „vyplnit formulář“ (viz úvodní foto) a přihlaste se do své datové schránky,
  • projděte všechny kroky a na závěr zvolte možnost „odeslat“,
  • za pár minut najdete výpis ve své datové schránce.

Výpis získáte také na Portálu občana, ve kterém máte údaje o vaší osobě a přístup k dalším službám na jednom místě. Celá záležitost vám zabere několik minut z pohodlí domova.

Zdroj: Gov.cz