Zloději v létě nespí, naopak. Jak se vykrádají byty a domy a jak se účinně bránit

Ilustrační foto Shutterstock

Cítit se ve vlastním domově bezpečně je základem spokojeného života. Jestliže někdo cizí vnikne násilím do vaší domácnosti, ztratíte tento pocit bezpečí a zázemí. Podle policejních statistik došlo loni v ČR k 5 646 případům vloupání do bytů, rodinných domů nebo víkendových chat. To je o 613 krádeží více než v roce 2021. Policie ČR řešila 2528 těchto případů v rodinných domech, v bytech pak celkem 1745. Problémy spojené s vykradenou domácností muselo řešit téměř šest tisíc obyvatel. Nejčastěji se byty či domy vykrádají v Praze, následuje Moravskoslezský kraj a oblast Karviné a pak Brno s okolím. Příčinou krádeží vloupáním je nejen vhodná příležitost pro zloděje, ale také mnohdy podcenění zabezpečení ze strany majitelů nemovitostí.

Oblíbené cíle vykrádačů

Mezi snadné, a tudíž oblíbené, cíle patří tzv. spící byty (majitelé nezamknou a jdou spát) nebo dočasně prázdné byty. Vykrádači mají také své sezónní cykly – v létě se zaměřují na obydlí, jejichž majitelé odjeli na dovolenou, zatímco v zimě na prázdné chaty a chalupy. V bezpečí před nimi však není nikdo. Data ukazují, že pozornost zlodějů by se mohla čím dál tím častěji zaměřovat na rodinné domy, a to zejména v satelitních centrech. Mnoho lidí je totiž poučeno a cennější věci ve svých rekreačních objektech mimo sezónu nenechávají. Byty jsou zase z hlediska zabezpečení pro zloděje nyní hůře dosažitelné, protože jsou už většinou vybaveny sofistikovanějšími bezpečnostními prvky. A tak jsou to právě rodinné domy, které jsou nejzranitelnější a zároveň nejatraktivnější, protože zde zloději najdou nejvíce cenných věcí.

Kradou se nejen peníze

Zloději mají samozřejmě zpravidla největší radost z hotovosti, té však již díky platebním kartám a bezhotovostnímu styku nacházejí v domácnostech čím dál tím méně. Potěší je samozřejmě také šperky a jiné cennosti, např. elektronika, hodnotné obrazy (zejména pokud se jedná o zloděje-specialistu). Na druhou stranu jsou i takoví, kteří ukradou i pěknou kliku či vypínač. Zkrátka málokterý zloděj chce odejít z prázdnou. U chat a chalup se stává, že zloděj ani s cenným lupem nepočítá, ale chce se zde najíst a napít. Majitel zpravidla oželí zkonzumované zásoby, ale bolí jej napáchaná škoda – rozbité dveře, okna a poničené vnitřní vybavení.

Jak se chránit

Bezpečná domácnost začíná prevencí. Prvním krokem jsou kvalitní bezpečností dveře, bezpečnostní fólie na skleněných výplních a uzamykatelné kliky na oknech. S tím souvisí nezapomínat při každém odchodu zkontrolovat dobře uzavřená okna, balkonové i vstupní dveře. Vzhledem k četnosti krádeží ve „spících bytech“ je vhodné dbát na bezpečnost i v případě, že jste doma, a to jednoduchou formou jako je zamčení dveří či nasazení bezpečnostního řetízku. Samozřejmostí by měl být certifikovaný zámek ve 3. nebo ideálně 4. bezpečnostní třídě od ověřených výrobců. Jde nejen hůře překonat, ale často zloděje odradí.

Pojištění

Ruku v ruce s těmito opatřeními je také důležité kvalitní pojištění domácnosti. To je nejen součástí prevence, ale také funkčním řešením v případě, že se stanete obětí vykradení vašeho bytu či domu. Během sjednávání pojištění je potřeba myslet na výši a rozsah ochrany – nastavení pojistných limitů a zvolených pojistných nebezpečí. Odborníci doporučují hodnotnější věci specifikovat přímo v pojistné smlouvě. Typicky šperky, umělecká díla, ale v dnešní době také elektrokolo, jehož hodnota může dosahovat i sto tisíc korun. Samozřejmostí je uchovat si dokumentaci k těmto věcem na bezpečném místě.

Jak postupovat po krádeži

Zjistíte-li, že vaše nemovitost byla vykradena, držte se těchto kroků:

  • Okamžitě přivolejte Policii ČR a dodržujte její pokyny.
  • S ničím nemanipulujte a nic nepřesouvejte.
  • Poté bezodkladně kontaktujte svou pojišťovnu. V případě jakékoliv škody je vhodné dodat fotodokumentaci a sestavit přehled zničených, poškozených či odcizených věcí.