Kapybary, kam se podíváš! Zlínská zoo se raduje z rekordu

Foto: archiv Zoo Zlín

ZLÍN – Rodinka kapybar ve zlínské zoo se rozrostla o šest mláďat. Jde o nejpočetnější odchov v historii zahrady, která tyto největší hlodavce na světě chová již 35 let.

První měsíc života trávila mláďata spolu s matkou v bezpečí chovatelského zázemí. Nyní se již všichni připojili k dalším členům skupiny a společně si užívají rozlehlý výběh v jihoamerické oblasti v bezprostřední blízkosti expozice Jaguar Trek. „Mláďata se mají čile k světu, matka se o ně vzorně stará,“ potvrdila vedoucí marketingu Romana Mikešová.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Páření kapybar probíhá ve vodě, samice po pětiměsíční březosti přivádí na svět dvě až osm mláďat. Jejich porodní váha se pohybuje kolem 1,5 kilogramu. „Ihned po porodu jsou dokonale vyvinutá, mohou okamžitě běhat, plavat a potápět se. Již následující den jsou schopna přijímat i pevnou stravu. I tak je samice kojí zhruba 4 měsíce,“ přiblížila chovatelka Ivana Jakšičová.

Kromě chovného páru a letošních mláďat návštěvníci ve výběhu uvidí také tři odrostlá mláďata z předchozích let. V červnu se početná skupina přestěhuje do letní expozice v Amazonii, jejíž součásti je i velké přírodní jezero.

Foto: archiv Zoo Zlín

Největší hlodavce nazvali indiáni „pány travin“

Domovinou kapybar je jihoamerický kontinent, vyskytují se od Panamy po severní Argentinu. Jsou to největší žijící hlodavci na světě, samice jsou mohutnější než samci. Délka jejich těla se pohybuje kolem 130 centimetrů, dospělí jedinci váží kolem 70 až 80 kilogramů. Zdržují se většinou podél řek a jezer, v bažinatých územích a v močálech. Tyto oblasti vyhledávají nejen kvůli bohatému travnatému porostu, ale také z termoregulačních důvodů. Na souši se jejich mohutné tělo rychle přehřívá. Výborně plavou, jsou mistři v potápění, pod vodou vydrží až 10 minut. Oči, uši a nosní otvory jsou umístěné vysoko na hlavě, ponořenou kapybaru tak není ve vodě téměř vidět. Zvládnou ve vodě i spát, nos drží těsně nad hladinou. Mezi prsty na nohou mají kapybary krátkou plovací blánu, která napomáhá při plavání. Žijí většinou ve skupinách tvořených jedním dominantním samcem a harémem různě starých samic.

Na jejich jídelníčku najdeme výhradně rostlinnou potravu – traviny, vodní rostliny, výhonky mladých dřevin, různé ovoce. Ve zlínské zoo dostávají seno, mrkev, ovesné vločky, speciální vitamínové granule, milují červenou řepu a čínské zelí. Kapybary dospívají ve stáří 15 měsíců, v lidské péči se dožívají až 12 let.

Jméno kapybara pochází od indiánského kmene Guarani a znamená „pán travin“. V mnoha oblastech Jižní Ameriky lidé kapybary intenzivně loví pro chutné maso, kvalitní kůži a mimořádně hebkou srst. Řada zemí však postupně přistupuje k jejich ochraně, například v Kolumbii je lov kapybar zakázán.

Foto: archiv Zoo Zlín
Foto: archiv Zoo Zlín