Oblíbené meruňky se již začínají objevovat na pultech obchodů. Můžeme z nich vyrobit rychlý a zároveň lahodný ovocný dezert. Pokud při jejích přípravě omezíme použití cukru a tuku na rozumné minimum, získáme lahodný a zároveň lehce stravitelný zákusek. A protože jeho základem nebude pečený korpus, ale prokládané dětské piškoty, ušetříme navíc čas nutný na pečení. Meruňky před přípravou povaříme nebo použijeme kompotované. Do přípravy můžeme zapojit děti, které pokládání piškotů určitě hravě zvládnou.
Meruňkový dezert
- necelá 2 balení dětských piškotů po 250 g
- 200 g másla (Hery)
- 2 meruňkové pudinky
- 500 ml šťávy z meruněk
- 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- Cukr dle chuti
- Meruňky (větší kompot nebo konzerva)
Poleva
- 1 meruňkový nebo vanilkový pudink
- 500 ml ovocného (nejlépe meruňkového) džusu
Postup
Kompotované meruňky scedíme a šťávu využijeme na přípravu meruňkového pudinku. Pudink musí být hustý, proto použijeme na 2 balení pouze 500 ml meruňkové šťávy. Pokud jí máme méně, doplníme vodou a dle chuti osladíme. Vlažný pudink po malých dávkách opatrně vmícháme ručním šlehačem do rozšlehaného másla. Pak opět po malých dávkách vmícháme tvaroh. Výsledkem je našlehaný krém. Nakonec vmícháme polovinu kompotovaných meruněk (zejména ty měkké) metličkami do krému. Stačí jen několik obrátek, aby krém získal svěží meruňkovou příchuť. Zbylé meruňky nakrájíme na kousky a odložíme stranou.
Kulatou dortovou formu nebo menší hluboký plech vyložíme pečicím papírem, na který naskládáme těsně vedle sebe piškoty. Ty potřeme vrstvou krému, do něj zatlačíme nakrájené kousky meruněk a položíme další piškoty. Vrstvy takto prostřídáme. Poslední vrstvu tvoří piškoty kladené spodní částí (tj. plochou částí) nahoru.
Posledním krokem je zalití moučníku polevou. K výrobě želatinové polevy můžete použít pravou želatinu a postupovat podle návodu na obalu, nebo vytvořit nepravou želatinu z pudinku. Klasicky připravíme 1 meruňkový (případně vanilkový) pudink z 500 ml ovocného, nejlépe opět meruňkového, džusu. Pokud nemáme meruňkový, můžete použít např. pomerančový, má často jemně trpkou chuť. Moučník nesmíme polévat horkým, ale pouze vlažným pudinkem. Rychlé ochlazení často způsobí popraskání želatinové vrstvy. Hotový dezert necháme pozvolna vychladnout a nejlépe přes noc uležet.