Jak probíhá výroba cukru a jak se využíval před mnoha lety? Přijďte na výstavu do Regionálního muzea!

Zdroj: Pixabay

VYSOKÉ MÝTO – V přízemí Regionálního muzea se pozítří od dvou hodin chystá zajímavá výstava, jejímž hlavním tématem je cukr. Na první části výstavy se dozvíte, jaký je proces od výsevu semínka řepy na poli, přes sklizeň, zpracování v cukrovaru, až po samotnou kostku cukru. Zjistíte něco o historii cukrovarů v našem okolí, a to jak vysokomýtského, tak cerekvického. Na závěr se můžete těšit na předvánoční kuchyni s posezením.

Další část výstavy přiblíží, kde všude se cukr používá. „Uvidíte recepty cukroví z ručně psaných kuchařek, které se v rodinách dědí po generace, a to včetně medailonků některých autorek. Stranou nezůstane ani historie zaniklých, ale i stále živých vysokomýtských cukrářství. Zmíníme i tajemné a méně známé názvy cukrovinek, ukázky cukroví, návod na výrobu sirobu či likéru,“ uvedla mluvčí města Marie Lněničková. Jak vypadaly knihy předloh pro dekoraci dortů před sto lety? A jak zákusky? Díky napodobeninám starých typů sladkostí si uděláte jasnou představu.

Staňte se členy FB skupiny Život v Pardubickém kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Malí návštěvníci si zahrají s modelínou nebo si postaví něco z kostek. Zjistěte, zda se jedná o kostky cukrové, či dřevěné. Výstava začne už pozítří ve dvě hodiny a její doprovodný program bude nejen klasický, ale i velmi netradiční. Čeká vás například chemický pokus, jehož ingrediencí je cukr.